Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hemmadam tvåa i diskuskvalet i junior-VM – förvånad över mediokra nivån: ”Kanske spelade nerverna ett spratt”

Från 2018
Helena Leveelahti, Sverigekampen 2017.
Bildtext Helena Leveelahti pulveriserade kvalgränsen i diskuskvalet.
Bild: Decabild / All Over Press

Helena Leveelahti går in med klara medaljchanser i damernas diskusfinal i U20-VM i friidrott i Tammerfors. Leveelahti var näst bäst i kvalet och nosade på rekordlängder, medan flera andra favoriter hade det jobbigt.

Precis som Saga Andersson i stav skruvade Helena Leveelahti upp de blåvita medaljförväntningarna inför torsdagskvällen i damernas diskuskval.

Leveelahti nådde näst längst i kvalet med 54,87 från den andra kastomgången. Hon krossade därmed kvalgränsen på 53 meter.

– Det var ett riktigt pangkast i den situationen. Då jag ännu ökar på effekten till finalen ska det nog flyga långt, säger Leveelahti med ett brett leende på läpparna.

– Jag väntade mig ungefär ett sånt här resultat. Jag tog det första kastet (51,12) avslappnat och drog till lite mer i det andra. Det satt bra.

Förvånad över svag standard

Den överlägsna förhandsfavoriten Alexandra Emilianov från Moldavien drämde till med 57,05 genast i första omgången, men bakom henne kom inte Leveelahtis främsta medaljutmanare upp på väntad nivå.

– Jag blev nog lite förvånad av att bara Emilianov kastade långt, lite märkligt. Kändes månne ringen ovan för utlänningarna eller var det kanske nerverna som spelade ett spratt, grubblar Leveelahti.

– För mig fungerade allting i vilket fall som helst alldeles utmärkt och jag lyckades dessutom insupa extra energi av hemmapubliken.

Leveelahtis årsbästa – och samtidigt personliga rekord – 55,02 gav en sjundeplats i deltagarstatistiken inför kvalet, men i och med att två damer framför henne föll ut stiger finländarens aktier ytterligare.

Hon tror ett nytt personbästa krävs för medalj i torsdagskvällens final.

– Nu ska jag till hotellet och lägga benen i vädret och äta gott, och sedan blir det kula genast på morgonen, berättar Leveelahti som deltar i sidogrenens kval på onsdagsförmiddagen.

Ahola igen vassast under uppvärmningen

Damkulans final går av stapeln genast samma kväll. Leveelahti vill därmed upprepa Eero Aholas dagsverke från tisdagen.

Ahola klarade kulkvalet på herrsidan på förmiddagen och betonade efteråt vikten av att lyckas i öppningsomgången. I kvalet kom de längsta stötarna redan under uppvärmningen – och samma upprepade sig i finalen.

Eero Ahola, Sverigekampen 2016.
Bildtext Eero Ahola fick inte till det.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

– Nog blir man fundersam med mindre. I alla uppvärmningar stöter jag över 20 meter men i tävlingarna får jag sedan ingenting ut ur kroppen, säger Ahola efter en tiondeplats med resultatet 19,23 från öppningsomgången.

– Det var väl en okej prestation, men jag föll lite till vänster. Annars skulle det kunnat bli helt bra. Jag måste nog ta mig en funderare hur jag ska få de längsta stötarna flyttat över till tävlingarna.

Ahola har motsatt tidtabell till Helena Leveelahti. Han tävlar i sidogrenen diskus kval på lördag.

Dubbla guld till Kenya

Segerkampen i kulfinalen var spännande. Först stötte Adrian Piperi nytt amerikanskt U20-rekord och världsårsbästa med 22,06 – bara för att stunden senare bli passerad av Sydafrikas Kyle Blignaut med en centimeters marginal.

Öppningsdagens två övriga mästare kom från Kenya. Beatrice Chebet vann damernas 5000 meter före två etiopiskor och på herrarnas 10000 meter var Rhonex Kipruto kvickast före en ugandisk och en etiopisk löpare.

Av dagens övriga finländare slogs Mette Baas ut i försöksheaten på damernas 400 meter, medan Juuso Toivonen ligger på en elfte plats inför dag två i tiokampen.

Onsdagens förmiddagspass börjar klockan 9.00 och sänds direkt på TV2 och Yle Arenan.

Diskussion om artikeln