Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna ser gärna Socialdemokraterna i nästa regering - oppositionen tänker sig en rödgrön sammansättning

Från 2018
Uppdaterad 11.07.2018 08:12.
Riksdagshuset
Bild: Johannes Jansson/norden.org

I en undersökning gjord i början av juni har man fastställt att det populäraste partiet i nästa riksdag är Socialdemokraterna.

Man har frågat drygt tusen personer vilka partier de vill se i nästa regering. Det är Kantar TNS Oy som undersökt vilka partier finländarna kan se i kommande regering. Undersökningen beställdes av kommunernas utvecklingsstiftelse.

Undersökningen visar att 45 procent av de tillfrågade vill se Socialdemokraterna i kommande regering.

Andra platsen i undersökningen är delad av De Gröna och Samlingspartiet, med 37 procent vardera tätt följt av Centern på tredje plats med sitt stöd på 36 procent.

Kring 25 procent understöd får Svenska folkpartiet och Vänsterförbundet, medan Kristdemokraterna kan ses i regeringen av 18 procent av de tillfrågade.

Av de tillfrågade vill 13 procent se Sannfinländarna i regeringen och stödet för Blå framtid är 11 procent.

Socialdemokraterna samlar sitt understöd från många olika partier och stödet fördelas jämnt mellan könen.

De som stöder Centern och Samlingspartiet vill inte se de blåa i nästa regering.

Sannfinländarna vill sitta i kommande regering

Vad gäller Sannfinländarnas väljare, ser de gärna partiet i regeringsställning, men det finns ingen enhetlig syn på samarbetspartners. Det parti som får störst stöd bland Sannfinländarnas väljare är Socialdemokraterna, som stöds av 28 procent.

Det som är lika för alla partier, är att man gärna ser det egna partiet i kommande regering. Oppositionens väljarkår är inget undantag och ser gärna ett samarbete mellan partierna och man tänker sig en rödgrön regering.

Centern arbetar gärna med Socialdemokraterna och Samlingspartiet ser Svenska folkpartiet som den mest uppenbara samarbetspartnern.

Hela undersökningen hittar du här (på finska)