Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK-kompisarna levererade i VM-försöken – enorm rekordkapning av färska häcklöparen: ”Första gången jag på riktigt njöt”

Från 2018
Uppdaterad 11.07.2018 14:27.
Viivi Lehikoinen och Nea Mattila, 2017.
Bildtext Viivi Lehikoinen (t.v.) och Nea Mattila löper båda semifinal i junior-VM. (Arkivbild)
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Viivi Lehikoinens avslappnade prestation bar planenligt till semifinal på 400 meter häck i junior-VM, men försöksheatens stora behållning var hennes klubbkompis i HIFK. Det känns helt otroligt, säger Nea Mattila som krossade sitt personbästa.

Praktiskt taget alla inhemska förhoppningar låg på Viivi Lehikoinens axlar inför försöksheaten på 400 meter häck i U20-VM i Tammerfors. Den flerfaldiga juniormästerskapsmedaljören gjorde också det som krävdes och inkasserade en semifinalbiljett, men var inte samtalsämnet efteråt.

Hon var inte ens försökens snabbaste finländare.

Helsingfors IFK-klubbkamraten Nea Mattila förbättrade sitt personliga rekord med 75 hundradelar till 58,82 och var trea i sitt heat, vilket gav direkt avancemang.

– Tiden var en överraskning, det gick bättre än jag hade tänkt mig. Förberedelserna gick bättre än nånsin tidigare och för första gången förberedde jag mig ordentligt också mentalt, jag var på riktigt ivrig över att få löpa, säger Mattila glatt.

Lehikoinen ger sig godkänt

Mattila är oprövad i häcklöpning och sprang sin första tävling på 400 meter häck först i fjol. Hon kom in på upploppet på tredje plats och vägrade vika ner sig på slutet.

– När jag märkte att jag är trea fick jag en känsla att jag verkligen inte tänker släppa förbi de övriga. I semifinalen är läktarstödet säkert ännu större, så jag ska försöka klämma ut ännu mera. Men jag har ingen press, det här var mitt mål.

Du såg ut att trivas på banan, klarade du av att njuta av upplevelsen?

– Jag måste säga att det här faktiskt var första gången som jag på riktigt njöt, det här är ändå en så pass rå sträcka, skrattar Mattila till.

Viivi Lehikoinen.
Bildtext Viivi Lehikoinen likaså klar för semifinal.
Bild: Decabild / All Over Press

I semifinal får Mattila sällskap av Viivi Lehikoinen, som var tvåa i sitt heat med tiden 59,10. Hennes personbästa från U20-EM-finalen förra sommaren är 56,49, medan klockan som bäst stannat på 58,30 i år.

– Det gick enligt planerna, ett avslappnat lopp. Försöksheaten känns aldrig särskilt bra, man går ändå nästan hundra procent hela tiden, men helt godkänt, säger Lehikoinen.

– Jag vet inte hur mycket utrymme för förbättring det finns, men man måste säkert springa över en sekund snabbare i semifinalen för att ta sig till final, nivån är så hög i år.

”Helt fantastiskt”

Nea Mattila njuter av möjligheten att få löpa semifinal tillsammans med sin goda kompis Lehikoinen. Duon hade inte hunnit prata med varandra när Mattila vandrade igenom intervjuzonen.

– Men efter det här blir det säkert kramar och gratulationer åt båda hållen, säger Mattila.

Ger det något extra att få löpa semifinal med Viivi?

– Absolut, det är helt fantastiskt! Jag kom hit med tanken att ”nå, Viivi går till semi och jag kommer där bakom om jag kommer”, men att också jag nu är framme där känns helt otroligt.

Mattila var elfte snabbast i försöksheaten och Lehikoinen femtonde. Semifinalerna går av stapeln på torsdag.

Francis vidare på 100 m

Sara Francis klarade sig i sin tur vidare på 100 meter. 17-åringen kom åtta hundradelar ifrån sitt rekord i försöksheaten och tiden 11,83 gav en fjärde plats i heatet och direkt semifinalplats.

– Det var en överraskning, jag sprang bara och försökte få till en avslappnad insats. Jag visste att det kan räcka om jag lyckas pressa ut allting ur kroppen. Jättefint, det här var huvudmålet, säger Francis.

Helena Leveelahti, Sverigekampen 2016.
Bildtext Helena Leveelahti utslagen i sidogrenen kula.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

För onsdagsförmiddagens övriga kvalfinländare gick det inte vägen. Det blev tidigt respass för Jesse Väyrynen (110 mh), Helena Leveelahti (kula) och Veikka Koskinen (stav).

Leveelahtis VM fortsätter i huvudgrenen diskus final i morgon kväll. Där går hon in som medaljkandidat efter andraplatsen i kvalet.

Tiokamparen Juuso Toivonen var bäst av alla i sin paradgren stav och ligger elva totalt. Tiokampen avslutas med spjut och 1500 meter under kvällspasset, som börjar klockan 16.30 och sänds direkt på TV2 och Arenan.

Artikeln uppdaterad kl. 14.30 med de andra grenarna än 400 meter häck.

Diskussion om artikeln