Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump inledde Europabesöket med en attack mot Tyskland: ”Vi ska alltså skydda er mot Ryssland samtidigt som ni ger miljarder till dem”

Från 2018
Uppdaterad 11.07.2018 15:02.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffade USA:s president över frukost i Bryssel på onsdagsmorgon
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffade USA:s president över frukost i Bryssel på onsdagsmorgon
Bild: NATO

USA:s president Donald Trump inledde Nato-toppmötet i Bryssel med att gå till hård attack mot Tyskland. Trump kritiserade Tyskland för att inte lägga tillräckligt med pengar på försvaret och för att tyskarna ingått ett gasavtal med Ryssland.

- Vi (USA) skyddar Tyskland, skyddar Frankrike, vi skyddar alla dessa länder. Men sedan gör flera länder gasavtal med Ryssland och betalar ryssarna miljarder dollar.

Trump talade till journalister i samband med ett frukostmöte med Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel.

USA:s president menar att det är väldigt opassande att USA ska betala för det europeiska försvaret mot Ryssland samtidigt som Europas största ekonomi Tyskland gör sig alltmer beroende av rysk gas.

- Tyskland kontrolleras total av Ryssland eftersom de får 60 till 70 procent av sin energi från Ryssland.

- Säg mig är det passande, frågade Trump, medan Jens Stoltenberg satt och lyssande på Trumps jeremiad.

Stoltenberg: Finns olika åsikter om hur Europa ska minska sitt beroende

Nato-chefen Stoltenberg kontrade med att säga att även bland Nato-länderna finns det olika åsikter om hur de europeiska länderna ska minska sitt beroende av rysk gas.

Tyskland har planer på att bygga ytterligare ett gasrör mellan Ryssland ch Tyskland, projektet kallas för Nord Stream 2.

Trump upprepade även sitt krav på att de europeiska Nato-länderna bör satsa mera pengar på försvaret.

- Jag anser att de bör utöka anslagen genast, inte inom en tioårsperiod. Tyskland är ett rikt land, de talar om att lägga mera pengar på försvaret fram till 2030. Jag anser att Tyskland utan problem kunde utöka sina försvarsanslag från och med i morgon.

Merkel gav svar på tal

När den tyska förbundskanslern Angela Merkel anlände till försvarsalliansens toppmöte underströk hon att tyskarna höjer sina försvarsanslag årligen och kommer 2024 att satsa mer än 80 procent mer än 2014.

Merkel försvarade också det självständiga Tyskland.

- Jag har själv upplevt den tid då en del av Tyskland kontrollerades av Sovjet och jag är lycklig över att vi idag lever i frihet och kan driva vår egen politik och fatta självständiga beslut. Det här är mycket bra för det tyska folket.

Trump ska på onsdagen i samband med Natos pågående toppmöte i Bryssel träffa den tyska förbundskanslern Angela Merkel. På måndag träffas USA:s och Rysslands presidenter i Helsingfors.

Artikeln uppdaterad med Merkels kommentar.

Diskussion om artikeln