Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Svenska Yles nya onlinesatsning Sjukt perfekt söker deltagare

Från 2018
Uppdaterad 24.07.2018 15:21.
En hand håller i en mobiltelefon där man ser en instagram-feed.

Aldrig tidigare har unga kvinnor varit så framgångsrika. De toppar i studieresultat, tar stora karriärkliv och syns, hörs och tar plats i sociala medier. Men aldrig tidigare har de slitit så hårt med press, stress och psykisk ohälsa.

Att vara duktigare än man orkar, hela tiden och på alla plan, är ett samhällsfenomen som plågar många unga idag. Särskilt tjejerna känner av pressen på att vara smala, smarta, snygga och sociala.

Men jakten på perfektion har ett högt pris. Allt fler unga lider av svår stress, depression, ätstörningar och panikattacker. Många bränner ut sig helt, ibland innan de ens hunnit komma ut i arbetslivet.

Det här är utgångspunkten för Svenska Yles nya digitala projekt Sjukt perfekt som görs i samarbete med SVT och Uppdrag granskning.

Allt var helt perfekt. Jag var den lyckligaste i världen, och så small det.

Camilla, 23 år, lider sedan ett år tillbaka av panikångest.

Under årets gång vill vi följa några unga kvinnor som är beredda att berätta om hur de mår eller har mått - bortom Instagrambildernas filter.

Vi söker kvinnor i åldern 18-27 som vill bjuda in oss att ta del av deras tillvaro och känsloliv. En tillvaro fylld av möjligheter och äventyr, men också höga stressnivåer och krav.

“När jag fyllde 18 grät jag för jag kände mig så gammal och för att jag åstadkommit så lite.”

Frida, 22 år

Kvinnorna som är med i projektet kommer under hösten 2018 att filma sig själva med mobilen och dela med sig av sin vardag. Här ryms det roliga och spännande, men också det tunga och jobbiga.

Hur är det att vara ung kvinna i en värld där förväntningarna och pressen gör så många så sjuka?

Under inspelningstiden kommer kvinnorna att få hjälp och stöd av såväl en redaktör som en tjejgruppsledare.

Materialet resulterar senare i en online-serie på ett antal avsnitt och ett Spotlight-avsnitt.

För medverkan i projektet betalas ett arvode.

Är du den vi söker?

Är du kvinna mellan 18 och 27 år och känner att det här projektet låter intressant? Har du en historia av prestationsångest, stress, ätstörning eller har du annars bara många tankar och funderingar kring dagens ideal? Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Uppge ditt namn, ålder och var du bor. Berätta gärna kort om dina tankar kring temat Sjukt perfekt, vad du eventuellt har för personliga erfarenheter och vad du tycker skulle vara viktigt att lyfta fram i samband med projektet.

Senast måndagen den 23 juli behöver vi din intresseanmälan.

Uppdatering 24.7.2018

Tack till alla som visat intresse för projektet. Vi går nu igenom de svar som kommit in och återkommer snart till alla som hört av sig.

Diskussion om artikeln