Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle förmedlar toppmötet mellan Putin och Trump till omvärlden

Från 2018
#helsinki2018 huipputapaamisen logo

Yle sköter tillsammans med EBU om tv- och radioarrangemangen under toppmötet mellan Putin och Trump i Helsingfors.

Yle ansvarar tillsammans med EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) för det internationella ljud- och bildmaterialet från mötet. Materialet erbjuds tv-bolag runt om i världen och förmedlas också till presscentret i Finlandiahuset där merparten av den internationella pressen jobbar.

Utöver själva ljud- och bildproduktionen erbjuder Yle och EBU också olika tekniska tjänster på platser som är centrala under toppmötet.

”Yle har lång erfarenhet av att förmedla stora internationella evenemang. Bland annat har bolaget ansvarat för internationella sändningar från olympiska spel och vårt kunnande är känt ute i världen. Det är fint att få förmedla de viktigaste ögonblicken under toppmötet till omvärlden”, säger Yles ansvariga producent Timo Huovinen.

Från Yle deltar ca 80 personer i produktionen. Förberedelserna satte i gång direkt efter att Yle fått rollen som Host Broadcaster. Tidtabellen har varit mycket stram och säkerhetsarrangemangen en utmaning.

”Flera månaders arbete görs på två veckor och behovet att improvisera kan också bli stort. Jag beundrar den iver och det kunnande som finns i arbetet kring den här extraordinära produktionen”, berättar Huovinen.

Intresset för mötet är stort bland mediehus runt om i världen. Den ljud- och bildsignal Yle producerar kommer att finnas tillgänglig i bland annat Ryssland, USA och för samtliga bolag som är anslutna till EBU. Mediebolagen ges också möjlighet att streama från mötet på sina egna webbsidor.

Yle förmedlar händelserna från några av toppmötets viktigaste platser, bland annat från mötesplatsen, flygplatsen och eventuella presskonferenser.

Tilläggsinformation och intervjuförfrågningar:
Jere Nurminen, chef för Yles kommunikationsavdelning