Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hakkors som väggklotter en vanlig syn i stadsbilden, men vad är svastikan och varifrån kommer symbolen egentligen?

Från 2018
en röd  vit och svart nazistisk svastikaflagga
Bildtext Nazistflagga under en amerikansk nazistdemonstration år 2010.
Bild: EPA/Jim Lo Scalzo

Många finländare har säkert sett hakkorset som klotter i offentligheten. Om man frågar heraldikern Tom Bergroth, så tror han inte alltid att unga förstår exakt vad denna laddade symbol innebär.

I veckan uppmärksammade Yle Åboland rasistiskt klotter på en buss i Åbo, som provocerade judiska Erik, som önskar vara anonym.

- Den yngre befolkningen har inte alltid en klar uppfattning om vad som förknippas med symbolen. De kanske fascineras av att det är en stark symbol, säger heraldikern Tom Bergroth.

Heraldik är alltså läran om vapen, i bemärkelsen symboler och märken. Tom Bergroth menar att symbolen hakkorset, eller svastikan, är väldigt laddad också i dag.

- Åtminstone den äldre generationen som själva minns det tredje riket kopplar automatiskt hakkorset till ondska, säger Bergroth.

Som ett exempel på hur laddad symbolen är nämner Bergroth att svastikan är förbjuden enligt lag i såväl Österrike och Tyskland.

I Finland är användningen av svastikan, och andra nazistiska symboler, en juridisk gråzon. Trots att hets mot folkgrupp är ett brott, så är bruket av nazistiska symboler kontextbundet.

Fanns långt före vår tideräkning

Hakkorset, eller svastikan, har funnits i tusentals år och använts runt om i världen i massor av kulturer.

- Symbolen är känd sedan 400 år före Kristus men går ännu längre tillbaka i tiden, säger Bergroth.

en gammal grekisk hjälm i brons med svastikasymboler på sig.
Bildtext En hjälm från runt 300 f.kr. från nuvarande Makedonien.
Bild: Wikimedia commons

Ordet svastika kommer från sanskrit och är ordet för “lyckobringare”. Symbolen finns också i många religioner, såsom hinduismen, jainismen och buddhismen, berättar Granroth.

Det var under 1800-talet som etnologer i väst började fästa uppmärksamhet vid svastikan. Enligt Granroth så började en uppfattning gro om att symbolen stod för den ariska rasen under 1800-talet.

- Att nationalsocialisterna tog hakkorset som sin symbol år 1920 var ju naturligtvis utgående från detta, säger Granroth.

I finskt bruk

I Finland var svastikan i aktivt bruk bland annat av flygvapnet ända fram till 1945, när man övergick till en rund, blå-vit symbol.

Messerschmitt Bf 109 G-2
Bildtext Svastikan på ett finskt messerschmittplan.
Bild: Public Domain

Hakkorset kom till den finska armén på den vita sidan år 1918, när den svenska greven Carl Gustaf von Rosen levererade flygvapnets första flygplan till Finland.

- Då hade han målat hakkorset rent symboliskt som en lyckobringande symbol på planet. Den förekommer ännu i en flygvapensfana, säger Bergroth.

Också Finlands vita ros’ orden har använt sig av hakkorset i en kedja, men hakkorset togs bort år 1963.

Också Akseli Gallen-Kallela hade använt hakkorset i rent dekorativt syfte. Han använde ofta en bård av hakkors, säger Bergroth.

“Den är snygg”

Om man lägger alla värderingar åt sidan och tittar på svastikan med ofärgade glasögon så ser man en symmetrisk symbol.

- Den är snygg. Det finns många exempel på gamla föremål från medelhavsländer där symbolen har använts både spegelvänt och vänd på det sätt som vi är vana, säger Bergroth.

Tom Bergroth tycker att det på sätt och vis är synd att svastikan kommer med de konnotationer som den gör.

- På grund av Nazityskland är symbolen, hur ska jag uttrycka det, smutskastad i evärderliga tider, säger Bergroth.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln