Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS och STT: Jari Aarnio gripen – misstänkt för brott mot liv

Från 2018
Uppdaterad 11.07.2018 19:05.
Jari Aarnio Vantaan vankilassa 20.6.2017
Bildtext Arkivbild på Jari Aarnio.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Enligt tidningen Helsingin Sanomat och nyhetsbyrån STT har Jari Aarnio gripits misstänkt för inblandning i ett brott mot liv. Han ska ha genom försummelse orsakat att en person blev lönnmördad i Nordsjö år 2003.

Polisen ska också ha gripit den tidigare gängledaren Kejo Vilhunen. Både Aarnio och Vilhunen hade släppts fria av hovrätten i juni i väntan på sina domar i droghärvan som de står åtalade för.

Mordet skedde i november 2003 i Nordsjö i Helsingfors. Fyra personer har dömts till livstids fängelse för mordet. Tre av dem är finländska medborgare medan den fjärde var svensk medborgare.

Motivet för mordet ska ha varit att den mördade, svenskturkiska Volkan Ünsal, hade stulit pengar från sin kompis som kompisen fått i samband med ett värdetransportrån på Arlanda flygplats 2002. Ünsal hade varit med i ett vittnesskyddsprogram, men han hade ändå lämnat programmet före han blev mördad.

Centralkriminalpolisen bekräftar för STT att en man som är född 1960 har blivit gripen i östra Finland.

Utredningsledare, häradsåklagare Jukka Haavisto, säger till Helsingin Sanomat att en tjänsteman misstänks i fallet, men Haavisto bekräftar inte namnet på den gripna personen.

– Vi misstänker att en tjänsteman har låtit bli att förhindra och avslöja mordplanerna på Volkan Ünsal, och till följd av det blev Ünsal mördad, säger Haavisto för Helsingin Sanomat.

Haavisto vägrar berätta vad brottsrubriceringen är, men enligt Helsingin Sanomat är alla tjänstebrott redan preskriberade. Det betyder att den gripna personen, som enligt STT och HS är Jari Aarnio, i praktiken misstänks för brott mot liv.

Centralkriminalpolisen började utreda mordet på nytt 2015 när laglighetsövervakningen vid Helsingforspolisen bad dem undersöka fallet på nytt.

Jari Aarnio var tidigare chef för narkotikaroteln i Helsingfors. Han har dömts till tio års fängelse i tingsrätten för flera tjänstebrott och grova narkotikabrott till fängelse. Hovrättens dom har ännu inte fallit. Dessutom har Aarnio en dom på tre års fängelse för tjänstebrott som har vunnit laga kraft.

Källa: STT, Helsingin Sanomat.

Diskussion om artikeln