Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spjut-Kinnunen med Finlands bästa VM-placering hittills – indonesiskt guld på herrarnas 100 meter

Från 2018
Elina Kinnunen, JVM 2018.
Bildtext Elina Kinnunen med säsongens längsta kast i spjutfinalen.
Bild: Handout

Elina Kinnunen slutade sjua i damernas spjutfinal i U20-VM i friidrott i Tammerfors och är därmed hemmanationens hittills bästa idrottare. Indonesien fick nationens största friidrottsframgång på herrarnas 100 meter.

Elina Kinnunen tog Finlands första poängplacering i hemma-VM. Kinnunen var spjutsjua med resultatet 52,50 från den tredje kastomgången.

– Säsongens bästa prestation, så helt nöjd måste man väl vara. Framför allt serien i sin helhet var lyckad, även om jätteträffen uteblev, säger Kinnunen.

– Det känns som om jag hade ännu längre kast i kroppen, tekniken satte inte helt ännu, men jag är väldigt hungrig inför återstoden av säsongen. De längre bågarna kommer nog.

”Största jag upplevt”

Kinnunen hade alla sex kast över 50,75. Hennes personliga rekord från i fjol är 54,50, då amerikanskan Dana Baker lade beslag på VM-bronset med 55,05. Ukrainas sjukampare Alina Shukh vann (55,95) före japanskan Tomoka Kuwazoe (55,66).

– Jag trivs bra i mästerskap och det här var de största tävlingarna jag upplevt. Stämningen var jättebra, alla hejade på mig och det var fantastiskt roligt att kasta, säger den dubbla junior-EM-medaljören.

Indonesisk seger på 100 m

Många blåvita fans på Ratinas läktare hoppades se Samuel Purola löpa final på 100 meter, men de fick inte ens se honom i semifinal. Purola insjuknade i feber i natt och valde att stå över dagens lopp.

Riku Illukka var därmed Finlands enda representant i semifinalskedet. Redan avancemanget från försöksheaten var en succé för Illukka, som inte fick till något kanonlopp och noterades för semifinalernas 18:e bästa tid (10,67).

– Jag steg lite för snabbt upp under accelerationen, det brast där. Men jag är definitivt inte besviken, målet var semifinal och det är inte alla som får springa i VM. Jag kan inte vara annat än nöjd, säger Illukka som löper försök på 200 meter på torsdag.

Riku Illukka, JVM 2018.
Bildtext Riku Illukka utslagen i semifinal.
Bild: Lehtikuva

Henrik Larsson var semifinalernas näst kvickaste man med det nya svenska juniorrekordet 10,22, men i finalen blev det ”bara” 10,28 vilket gav en sjätte plats i slutresultaten.

Guldet gick till den mindre kända friidrottsnationen Indonesien genom Lalu Muhammad Zohri, som brädade de amerikanska och sydafrikanska favoriterna. Indonesien hade aldrig tidigare ens haft en idrottare i final i U20-VM.

– Det här är en fin sak för Indonesien. Jag vet inte vad jag ska säga, jag är helt mållös, wow. Jag är så stolt. I kväll ska jag festa!

Duplantis har fyra finalmål

Larsson gick därmed miste om chansen att bli Sveriges första manliga världsmästare i U20-klassen – den titeln lär istället tillfalla Armand Duplantis på lördag.

JVM:s största stjärnnamn behövde endast ett hopp i stavkvalet och svävade enkelt över 530. Duplantis är världstrea med juniorvärldsrekordet 593 och har till och med pratat om chansen att överskrida drömgränsen sex meter i Tammerfors.

– Kvalet handlar om att skaka av sig nervositeten och det gick vägen utan större problem. Nu får jag två dagars vila inför finalen, vilket jag i och för sig inte skulle behöva, men jag är åtminstone utvilad, säger Duplantis.

– I finalen är guld förstås huvudmålet och om det lyckas kan jag rikta blickarna mot mästerskapsrekordet (571), stadionrekordet (578) och U20-världsrekordet (593).

Armand Duplantis, VM 2017.
Bildtext Armand Duplantis vidare utan bekymmer.
Bild: Bildbyrån / All Over Press

Finlands Santtu Koskiaho fick från närhåll följa med den svenskamerikanska mirakeltonåringen och bars fram till tangerat utomhusrekord 510. Det berättigade till en sextonde plats då de tolv främsta knep en finalplats.

– Lite harmar det förstås när finalen var så nära, men jag känner mig säkert väldigt nöjd om ett par dagar. Jag lärde mig massor och att få se den där svenska killen var ju ganska fint.

Snäll förbluffad över tiderna

Astrid Snäll var nedstämd efter sin huvuddistans 3000 meter hinder på tisdagen, men betydligt muntrare efter kvällens 3000 meter. Hon korsade mållinjen som sextonde och näst sista dam av dem som fullföljde loppet, men förbättrade sitt personbästa med långt över tio sekunder till 9.32,25.

Snäll hade en skadefylld träningssäong men hann tillfriskna och har överraskat de flesta med sina takter i sommar – inte minst sig själv.

– I vintras trodde jag inte att jag klarar av att löpa alls i sommar, jag hade redan glömt de här VM-tävlingarna. Helt ofattbart hur löpningen kan kännas så enkel nu jämfört med tidigare somrar.

Juuso Toivonen avslutade tiokampen med den sjätte bästa tiden på 1500 meter och slutade tia totalt med de nya rekordpoängen 7113. Toivonen hade aldrig tidigare nått över 7000 poäng.

Diskussion om artikeln