Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump fortsätter leverera krav på större försvarsanlag: ”Målet borde vara fyra procent, inte två”

Från 2018
Melania och Donald Trump i förgrunden. I bakgrunden syns Angela Merkel.
Bildtext Donald Trump och Angela Merkel träffades i enrum efter Natos toppmöte i Bryssel.
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

USA:s president Donald Trump fortsatte kritisera merparten av Nato-länderna för att inte nå upp till försvarsalliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av landets BNP på försvaret.

På försvarsalliansen toppmöte i Bryssel krävde Trump att de övriga medlemmarna ska fördubbla sina försvarsanslag .

Enligt möteskällor skulle Trump ha sagt att han vill att de övriga länderna når upp till samma nivå som USA, som idag lägger 3,6 procent av sin BNP på försvaret.

Enligt Vita Huset var det ändå inte frågan om direkt krav utan snarare en uppmaning att betala mera.

Nato-chefen Jens Stoltenberg konstaterade på en presskonferens på kvällen att det i första hand gäller för länderna att nå upp till tvåprocentsmålet.

I den deklaration som stats- och regeringscheferna godkände under onsdagen förbinder sig Nato-länderna att satsa mera på försvaret.

Målsättningen är att alla 29 medlemmar når upp till tvåprocentsmålet senast 2024. Idag är det endast åtta länder som gör det.

På morgonen gick den amerikanska presidenten till hårt angrepp mot Tyskland och menade att Tyskland totalt låter sig kontrolleras av Ryssland genom att vara beroende av rysk naturgas.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gav svar på tal och menade hon vuxit upp i Östtyskland vet hur det känns att vara kontrollerad av Sovjetunion och sa att hon är glad över att Tyskland idag är en självständig förbundsrepublik som kan fatta egna beslut.

Trump och Merkel höll en halvtimmes möte senare på eftermiddagen.

Trump sade efter mötet att länderna har nära och goda relationer. Också tyska regeringskällor uppgav att mötet gick i god anda.

Diskussion om artikeln