Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt forskarnätverk i Jakobstad ska fylla det tomrum Åbo Akademi lämnar efter sig

Från 2018
Uppdaterad 12.07.2018 10:02.
Pia Nyman och Kaj Palenius
Bildtext Pia Nyman och Kaj Palenius
Bild: Yle/Kjell Vikman

Från och med i höst står Jakobstad utan akademisk utbildning då Åbo Akademi flyttar barnträdgårdslärarutbildningen till Vasa. Tomrummet som uppstår ska till en del fyllas av en ny förening, Forskarnätverket i Jakobstad.

Föreningens syfte är att stöda forskning och vetenskap och att främja en vetenskaplig diskussion.

Inget forskarkrav på medlemmarna

Föreningens namn, Forskarnätverket i Jakobstad, ger kanske en alltför ambitiös bild av kraven på medlemmarna. Det räcker med ett intresse för forskningsfrågor.

- Man behöver absolut inte vara forskare, det räcker med att man är intresserad av att utveckla sig själv, man har kanske något projekt på gång själv, säger föreningens ordförande Kaj Palenius.

- Några medlemmar har en doktorsgrad och håller på med postdoktorala studier.

Åbo Akademis sorti från Jakobstad lämnade ett tomrum efter sig

Det är inte bara utbildningen av barnträdgårdslärare som försvann från Jakobstad till Vasa. Flytten innebar också att förutsättningarna för andra grupper att syssla med vetenskapligt arbete och distansstudier försvårades.

Studerande vid Åbo Akademi har möjlighet att ladda ner statistikprogram till sina egna datorer och får tillgång till relevanta databaser genom att koppa upp sig till via ÅA:s virtuella privata nätverk (VPN).

Det här hjälper inte studerande och forskare som inte är inskrivna vid Åbo Akademi påpekar Pia Nyman. Hon lyfter också fram att man inte kan underskatta att det finns en person på plats som kan hjälp till då tekniken strular.

- Bibliotekstjänster, databaser och användningen av dem påverkades. Det blir tomt.

- Många studerande flyttar hem i slutskedet av sina studier men nu har möjligheten till distansstudier försvårats.

Akademisk utbildning är viktig för en ort

Den som från Jakobstad vill utnyttja den typ av databaser och bibliotekstjänster som ett universitet kan erbjuda måste söka sig till Yliopistokeskus i Karleby där man har samarbete med flera universitet eller till Vasa.

Forskarnätverket har tagit kontakt med Yliopistokeskus i Karleby för att söka samarbete men från Åbo Akademi har man inte hört något.

- Det är viktigt för en ort att ha en kritisk massa där man kan komma fram med sina problem och frågeställningar. Det tomrummet kan föreningen kanske till en del fylla, säger Pia Nyman som är viceordförande i föreningen.

- Vi är en tvåspråkig förening och det är logiskt att rikta blickarna norrut mot Karleby, vi har också föreningsmedlemmar med kontakter dit. Vi behöver en huvudman som administrerar de större frågorna, säger Kaj Palenius.

Strukturen kring forskningen är nödvändig men resurserna saknas inom föreningen. Föreningsformen gör det ändå möjligt att ansöka om medel för verksamheten.

Österbottningar återflyttar gärna om det finns nåt att flytta till

Pia Nyman anser att den centraliseringsiver som för tillfället drar över samhället är olycklig. Den bidrar på sitt sätt enligt henne till att unga människor väljer att flytta till Sverige eller Norge.

- Det är svårt att rekrytera om vi inte har nåt att stoltsera med, vi har en vacker natur men det räcker inte.

- Känslan av att det sker en utveckling till det sämre gör att folk söker sig bort, befogat eller obefogat.

Artikeln uppdaterades torsdag 12.7 kl. 10.01 med ett förtydligande att studerande vid Åbo Akademi har möjlighet att ladda ner statistikprogram till sina egna datorer och får tillgång till relevanta databaser genom att koppa upp sig till via ÅA:s virtuella privata nätverk (VPN).

Diskussion om artikeln