Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjeckiskt minoritetsstyre - med kommuniststöd

Från 2018
Uppdaterad 12.07.2018 10:28.
Den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš (till höger) och hans inrikesminister, socialdemokraternas ledare Jan Hamáček (till vänster) under parlamentsdebatten på tisdag kväll 11.7.
Bildtext Den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš (till höger) och hans inrikesminister, socialdemokraternas ledare Jan Hamáček (till vänster) under parlamentsdebatten på tisdag kväll 11.7.
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Den tjeckiska minoritetsregeringen, under ledning av miljardären Andrej Babiš, vann natten till torsdag en förtroendeomröstning. Regeringen blir den första tjeckiska regeringen sedan kommunismens fall 1989 som får förlita sig på stöd från kommunistpartiet.

Det tog Andrej Babiš nio månader att bilda en regering, trots att han och hans populistparti Missnöjda medborgares aktion (Ano) vann en brakseger i parlamentsvalet i oktober i fjol.

De flesta partier har gett honom kalla handen, bland annat på grund av anklagelser för bedrägeri mot honom. Anklagelserna handlar om ett stort EU-bidrag för ett tiotal år sedan.

Hans första minoritetsregering förlorade en förtroendeomröstning i januari. Den har sedan dess ändå suttit som expeditionsregering.

Kommunisterna fick positioner i statliga företag som tack

I juni lyckades han till sist få Socialdemokraterna att ingå en koalition med sitt parti Ano.

Nu, natten till torsdagen, vann alltså den här minoritetsregeringen förtroendeomröstningen i parlamentet med rösterna 105-91.

Det skedde med stöd av Kommunistpartiet. Ano och Socialdemokraterna har tillsammans 93 platser av totalt 200 parlamentsplatser. Kommunisterna kontrollerar 15.

Det ryssvänliga och Nato-skeptiska Kommunistpartiet utlovades bland annat positioner i statliga företag som tack för stödet.

Det här är första gången sedan kommunismens fall 1989 som kommunisterna får den här typen av inflytande över den tjeckiska regeringen.

Demonstranter kastade vattenflaskor på Babiš

Flera hundra demonstranter samlades utanför parlamentet under kvällen för att protestera mot Babiš och mot kommunisterna.

Demonstranter protesterade mot Babiš regering och mot kommunisterna utanför parlamentet i Prag på tisdag kväll 11.7.
Bildtext Demonstranter protesterade mot Babiš regering och mot kommunisterna utanför parlamentet i Prag på tisdag kväll 11.7.
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

När Babiš gick ut för att tala med demonstranterna möttes han av burop och dessutom kastades en eller flera vattenflaskor mot honom, enligt tjeckiska medier.

Han tvingades backa in i parlamentsbyggnaden igen.

Babiš kallas ofta för "Tjeckiens Trump". Han vann valet i oktober bland annat genom löften om skattesänkningar och starkt motstånd mot invandring, speciellt från muslimska länder.

Tjeckien har tagit emot bara några enstaka flyktingar och invandrarna är få, trots att det råder brist på arbetskraft i landet.

Tjeckien är en av de så kallade Visegrád-staterna som profilerat sig i EU genom sitt motstånd mot tvingande flyktingkvoter.

Källor: AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln