Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler svenska kvinnor fryser ner sina ägg - men det finns ingen garanti för att det fungerar

Från 2018
Uppdaterad 12.07.2018 11:01.
Raskaana olevan naisen vatsa.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Metoden att frysa ner äggceller har blivit allt vanligare i Sverige, samtidigt som antalet förstföderskor som fyllt 40 år har ökat med en tredjedel under de senaste 20 åren, uppger Statistiska Centralbyrån i Sverige.

En av de största orsakerna till nedfrysning är att kvinnorna inte har hittat den rätta och hoppas på att kunna få barn senare i livet.

Man fryser ner ägg för att förlänga den fertila åldern

Att frysa ner äggcellerna är en metod för att kunna få barn i ett senare skede. När man fryser ner äggen stannar tiden upp, den biologiska klockan stoppas och äggen påverkas inte av att kroppen åldras.

Vi är hälsosammare och mer välmående idag än någonsin tidigare, vi lever längre och kan vara aktiva vid högre ålder – denna utveckling påverkar dock inte äggstockarna hos kvinnor.

I en intervju med Sveriges Radio säger Sofia att tanken på att äggen nu ligger nerfrysta på en klinik lugnar henne, det att hon ger sig chansen att få barn senare.

Allt fler kvinnor väljer att frysa ner äggen, enligt Sofia är det för att göra allt man kan för att förbättra chansen att få barn senare.

Vauvan jalkoja pidellään kämmenen päällä.
Bild: Unsplash

Metoden garanterar inte graviditet

Fler kvinnor använder sig av metoden och kylhyllorna fylls på klinikerna, men trots detta är det inte många barn som föds som ett resultat av nerfrysta ägg.

En orsak är att kvinnorna som fryser ner äggen aldrig går vidare i processen, äggen befruktas alltså aldrig.

Bland de kvinnor som löper linan ut är risken att äggcellerna är för gamla. Få kvinnor fryser nämligen ner äggen innan de nått 35 års ålder, och risken för att äggen aldrig kommer att utvecklas är stor.

Metoden är förhållandevis dyr och kostar mellan 40 000 och 100 000 kronor.

Ingen garanti kan lämnas för äggen funktionalitet. De kan se bra ut när man tittar på dem i mikroskop, men det går inte att testa kvaliteten.

Professor och överläkare Mats Brännström är negativt inställd till metoden. Han säger, i en intervju med Sveriges Radio, att det skulle vara bättre ifall kvinnorna såg till att bli gravida tidigare.

Brännström säger vidare att det är viktigt att inte överdriva chansen att få barn. Han menar att det borde framgå hur många ägg man behöver för att ha en chans att bli gravid.

Kvinnorna vill bilda familj med en partner

Att det endast är karriärkvinnor som fryser ner sina ägg stämmer inte överens med verkligheten. I vanliga fall handlar det om att kvinnorna inte har hittat den rätta.

Överläkaren Anna Karin Lind på Livio fertilitetscentrum säger att det ofta handlar om att hitta den rätta och att det är fråga om en sorg ifall man inte lyckats med detta.

Två par bara ben som hänger ut ur en backlucka på en bil vid en sandstrand.
Bild: Gary John Norman

Att orsaken är avsaknad av partner är något som bestyrks av en internationell studie som Sveriges Radio tagit del av.

Detta är även något som bekräftas av Sofia. Hon säger att detta är något hon inte gett upp på, men att tiden börjar vara knapp. Som 38-åring säger hon att hon inte vill leva ett liv utan barn.

Källa: Sveriges Radio