Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studerande, söker du bostad? Här är allt du behöver komma ihåg i jakten på ditt första hem

Från 2018
Uppdaterad 12.07.2018 16:10.
Litet prydnadskeramikhus står på eurosedlar.
Bild: Anssi Leppänen / Yle

Nu har de flesta fått veta ifall man blivit beviljad studieplats från och med hösten. Det betyder att kampen om hyresbostäder går het. Yle sammanfattar 40 tips på vad som lönar sig att tänka på när man söker sitt nya hem.

Sök bostad från många olika plattformar – kom ihåg studentbostäderna

1. HOAS, Majstranden och Svenska studerandes bostadsstiftelse är exempel på bra ställen att söka studiebostäder. Till studiebostäder är det ofta kö, men hyran är för det mesta rejält under hyrorna på den privata marknaden. Om man väntar på en etta kan man få stå i kö länge, om det duger med exempelvis kompisboende är chansen att få bostad snabbare stor.

2. Tips: Kolla vilka bostäder hos studentbostadstiftelserna som är lediga direkt. Det går ofta bra att ringa.

3. Vid Helsingfors universitet kan man söka bostad vis HUS och dessutom erbjuder en del studentnationer också förmånliga studentbostäder. Observera att ansökningstiden vid nationerna ofta utgår i juli!

4. Staden eller kommunen kan erbjuda förmånliga bostäder, till dem ska man ändå räkna med kö. Exempelvis Ilmarinen, Sato, VVO och Lumo hyr ut bostäder till marknadspris, men dem kan man ändå få snabbare.

5. Tidningsannonser kan verka gammaldags, men är ändå ett fungerande koncept. En del, speciellt äldre hyresvärdar, använder sig av annonser i tidningar. Kolla alltså noga också alla små annonser.

6. Tips: Oftast lönar det sig att kontakta hyresvärden själv, men gör ändå en egen annons. Vissa hyresvärdar vill själv välja sin hyresgäst.

7. Till söktjänsterna för bostäder lönar det sig att göra en ”sökvakt” som meddelar när det kommer nya bostäder som skulle passa just dig.

8. Tips: I vissa webbtjänster lönar det sig att registrera sig. En del av de populäraste bostäderna visas bara till registrerade användare.

9. Många arbetsplatser har ett internt intranät dit man kan lämna bostadsannonser. Kolla med dina föräldrar om deras kolleger skulle råka ha bostäder att hyra ut.

10. Tips: Det kan löna sig att överväga att vara underhyresgäst. Många studenter åker på utbyte för hösten eller för hela året. Då söker de ofta en underhyresgäst till en möblerad bostad. På det sättet kommer du lätt undan.

Ge rätt intryck på bostadsvisningen

11. Vissa arrangerar allmänna visningar medan andra väljer några personer som får komma och se på bostaden. Om hyresvärden har lämnat sina kontaktuppgifter kan det löna sig att redan innan visningen ta kontakt och presentera sig själv. För hyresförmedlare är sommaren däremot hektisk tid, och överlopps frågor hjälper nödvändigtvis inte på vägen.

12. Gamla men fungerande råd: bete dig som om du vore på väg på arbetsintervju. Klä dig sakligt, var i tid och så vidare. Kom ihåg att vara dig själv.

13. Hyresförmedlingsbolag har ofta en färdig blankett som ska printas, fyllas i och returneras till förmedlaren. Man kan också skriva en fritt formulerad ansökan (kom ihåg en bild på dig själv!) men om det är ett förmedlingsbolag som sköter förmedlingen ska du också fylla i deras blankett.

14. I din ansökan ska du nämna all relevant information: var du studerar, om du jobbar och var i så fall, för hur lång tid du söker bostad, om du röker eller om du har husdjur. Nämn också varför just den här bostaden skulle passa dig. Exempelvis att orten är bekant för dig eller att du studerar nära är faktorer som kan inverka positivt.

15. Tips: Är bostaden smutsig eller har den tidigare hyresgästen annars hållit dåligt reda på bostaden? Påpeka saken artigt och konstatera att det säkert går att tvätta bort om man städar ordentligt. På det sättet ger du en bild av att vara skötsam.

16. Om dina föräldrar kan fungera som garanter för hyran ska du påpeka det. Vuokraturvas VD Timo Metsola säger till Yle att en student med garanti lätt kan gå förbi någon med en fast anställning.

17. På visningen ska du alltid diskutera med förmedlaren eller hyresvärden. Fråga något och visa intresse. På vilket sätt skulle just den här bostaden passa dig? På en visning kan det gå tiotals personer, därför är det viktigt att förmedlaren kan förknippa ditt namn med ditt ansikte och vet vem du är.

18. Föräldrarna med eller inte? Metsola säger att man nog kan ta med föräldrarna till visningen, om de kan hållas i bakgrunden under visningen. Det viktiga är att man själv sköter diskussionerna och frågandet. Hyresvärden vill se att den unga kan sköta sig själv trots att föräldrarna är med.

Utred det här innan du hyr en bostad

19. Vilka renoveringar har det gjorts i bostaden och husbolaget och vad är på kommande? Om det är på kommande rör- eller fasadrenovering lönar det sig att tänka två gånger innan man hyr bostaden, eller åtminstone kräva en rimlig hyra under tiden renoveringen pågår.

20. När är huset byggt? Ett gammalt hus är inte automatiskt dåligt. Gamla hus är ofta bättre byggda än hus byggda på 1970–80-talet.

21. Utred vad som ingår i hyran utanför bostaden. Tvättstuga, källar- eller vindsutrymme, cykelförråd, bastu i husbolaget, hiss. Att bo högt i ett hus utan hiss kan man komma att ångra senare.

22. Kollektivtrafiken i området och närmaste butik. För en studerande är det också relevant att lätt komma hem mitt i natten.

23. Hyresgarantins storlek. Ofta är hyresgarantin två månaders hyra.

24. Tips: Hyresgarantin får högst vara tre månaders hyra. Övertyga hyresvärden att du har ekonomin i skick med att fråga om hyresgarantin är två eller tre månader. Oftast är den två månader, men med frågan visar du att du kommer att ha möjlighet till att betala hyran.

25. Ingår vatten, el eller internet i hyran? Vattenavgiften är ofta 20€ för en person per månad. Vad gäller elektriciteten och internet lönar det sig att jämföra olika bolag för att hitta förmånligaste alternativet.

26. Hurdana människor bor i husbolaget? Hörs det ljud från andra bostäder? På det sättet visar du att du uppskattar lugn och ro.

27. Åt vilket håll är fönstren riktade? Vissa kan bli störda av morgonsolen medan andra gärna vaknar till att solen skiner in.

28. Har hyresvärden som avsikt att hyra ut bostaden för en lång tid? Det är bra att vara medveten huruvida hyresvärden har som plan att flytta in i bostaden under de närmaste åren eller om hen planerar att sälja den.

29. Hur kommer hyran att stiga? Den vanliga kutymen är att hyran stiger med att lägga två procent på konsumentprisindexet, men ibland kan det vara upp till fem procent.

Att teckna hyresavtal

30. Färdiga botten till hyresavtal hittar man lätt på webben.

31. Om man bor många kompisar i samma bostad lönar det sig att alla tecknar egna avtal. Då blir det inte problem med att få stöd av FPA.

32. Som studerande lönar det sig att komma överens om att hyrans förfallodag är i början av månaden då FPA:s stöd betalas in på kontot.

33. Ansök om bostadsbidrag så snabbt som möjligt efter att du har tecknat hyresavtalet. Behandlingstiden för ansökan är kring tre veckor.

Tyhjä vuokrayksiö Töölössä.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Avtalet är tecknat – dags för flytt

34. Skaffa hemförsäkring. Hyresvärden vill ofta se ett intyg på hemförsäkring. Att få ett intyg kan beroende på försäkringsgivaren ta ett par dagar till en vecka.

35. Hyresgarantin kan du antingen betala in på hyresvärdens konto eller öppna ett hyresgarantikonto vid din egen bank. Banken hjälper till med det.

36. Gör ett elavtal och kom ihåg att jämföra olika elbolag. Man kan oftast göra ett fast avtal eller ett som baserar sig på elanvändningen. Om man bor ensam i en etta utan exempelvis bastu, kan det löna sig att betala enligt vad man använder.

37. Kom ihåg att kolla vilka rabatter du kan få som studerande på exempelvis el, möbler eller att hyra paketbil till flytten.

38. Hyr paketbil eller släpkärra i god tid. Den här tiden på året är det många som ska flytta och alla har inte en bekant med paketbil.

39. Gå och kolla på bostaden en gång till innan du flyttar (om det passar för den nuvarande hyresgästen). Då kan du kolla hurdana möbler som ryms och i bästa fall få köpa möbler av hyresgästen som är på väg att flytta ut.

40. Fotografera bostaden när du flyttar in och skriv upp vilka fel det finns. På det sättet kan du senare bevisa att det inte är du som har orsakat felen.

Artikeln baserad på Sonja Parkkinens artikel.