Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

The Rock använder silvertejp på fel sätt, testa ej hemma! - helgens nöjestips hittar du här

Från 2018
Dwayne Johnson på premiären av filmen Skyscraper.
Bild: imago/Future Image/ All Over Press

Inte mindre än tre filmer har premiär den här veckan och de kunde inte vara mera olika sinsemellan, dessutom rekommenderas en ny podcast och en svensk polisserie som du kan se på arenan.

Besök till Bermudatriangeln

Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation är förstås den tredje delen av den animerade monsterserien vars första film kom år 2012.

I den tredje filmen får vi veta att Herr Dracula och hans familj jobbar hårt, ja nästan dygnet runt, med att ta hand om sitt hotell. Draculas dotter tycker att livet blivit för tungt och att man inte umgås som förr, därför fixar hon en lyxig överraskningssemester för sin vampyrfar.

Och så kommer det sig att hela familjen samt några monsterkolleger åker till Bermudatriangeln där man hoppar på ett lyxfartyg.

Lyxfartyget är väldigt fint och det erbjuds många härliga aktiviteter, som tittare blir man nästan själv lite sugen på en kryssning åtminstone till Tallinn.

Men, förstås blir det trubbel på skeppet, monsterjägaren från ettan och tvåan, Van Helsing är nämligen fortfarande med i bilden!

Ändå blir det inte så spännande som det kunde ha blivit, däremot får filmen plus för musik av Dj Tiësto och de extremt innovativa dansstilarna som syns i filmen, med dessa kan vem som helst göra succé på vilket dansgolv som helst.

Tecknad bild från filmen hotel Transylvania 3.
Bild: © 2018 SPAI. All rights reserved. **ALL IMAGES ARE PROPERTY OF SONY PICTURES ENTERTAINMENT INC. FOR PROMOTIONAL USE ONLY. SALE

Nästan för spännande

Spänning i överkant blir det däremot i veckans andra premiär Skyscraper med ingen mindre än The Rock i huvudrollen. En modern katastrof-film som utspelar sig i världens högsta skyskrapa i Hong Kong.

Även om man själv inte råkar lida av höjdskräck, vara speciellt rädd för eld, eller ens stängda rum, kan denna film ändå få den tuffaste att ångestsvettas i 100 minuter.

Egentligen förblir det ett frågetecken varför en människa frivilligt vill lida så mycket under ett biobesök. Lite fånig är filmen också och allt är inte helt trovärdigt. Visst kan man använda silvertejp till mycket, men om man skulle testa de olika knepen som används i filmen skulle man avlida på tio sekunder.

Dwayne Johnson, the Rock alltså, är inte heller världens bästa karaktärsskådespelare, men hans fysik förtjänar beröm. Dessutom är det ett stort plus att Johnson privat berättat om sin depression och uppmanat särskilt unga killar att våga prata om sin situation.

Den mycket omtalade dokumentären om Whitney Houston är helt klart sevärd, men bildmässigt ganska fattig, mest talking heads som berättar om hur de uppfattade Whitney.

En del av personerna verkar inte ha åstadkommit annat än knarkat, supit och spenderat Whitney Houstons pengar, men det betyder ju inte automatiskt att man vill lyssna på dem och att de har intressanta saker att säga.

Planschen till dokumentären Whitney.
Bild: Cinema Mondo

Men ja, det framkommer några nya saker i den här filmen som inte var offentliga innan. Arkivmaterialen som visar vad som hände i världen samtidigt som Whitney hade sina hittar från 1985 och framåt är fina och det blir en ganska rolig tidsresa åtminstone för alla som var med då det begav sig.

Sevärd om man är ett stort Whitney fan, men inte obligatorisk!

Bra polisserie och krimpodd

Och sedan två små nöjestips till ifall man inte känner sig sugen på att betala dyra pengar för att låsa in sig i en mörk biosalong under en varm sommardag.

På Yle Arenan kan man se en mycket högkvalitativ polisserie som heter Innan vi dör. Fina skådespelare och intressant drama i tio delar. Innan vi dör handlar om Hanna Svensson som är en polis med hög moral och stenhårda principer, så hårda principer att hon satt sin egen son i fängelse på två år.

Rekommenderas varmt.

Och sist en splitterny podcast som lanserades på måndag, det är Ann-Catrin Granroth som tidigare gjort Knapphandlarens hämnd, som nu gjort podcasten Morden i Pirilö.

Det här är en podcast i fyra delar som handlar om en man som har samma efternamn som Ann-Catrin Granroth och kanske, eller kanske inte, är hennes släkting. Den här mannen, Karl Granroth, sägs ha mördat åtta människor. Vem var de här människorna han mördade? Vem var Karl?

Det här nystar Ann-Catrin Granroth i på ett fint sätt i den här personliga och historiskt intressanta podcasten som är förlagd till 1800-talet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln