Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Minielavbrott också i Pernå - tros bero på helikopteravverkning

Från 2018
Ellinje med träd bredvid, blå himmel i bakgrunden.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

I Pernå Kyrkoby har strömavbrotten kommit och gått under de senaste dagarna. Enligt Kymmenedalens el är boven helikoptern som sågar ner kvistar invid ellinjerna.

- I dag har vi redan haft två eller tre elavbrott. Strömmen gick just när jag skulle koka kaffe, säger Lars Österman då Yle Östnyland ringer upp honom lite före klockan 11 på torsdagsförmiddagen.

Österman bor i Pernå Kyrkoby, och berättar att han märkt av flera korta elavbrott under de senaste dagarna.

- På onsdagen var det fyra eller fem elavbrott, som längst kring en halv timme åt gången, säger han.

Också Ninni Henriksson bor i samma by, och har haft elavbrott. Hon har ändå inte märkt av några sådana på onsdagsmorgonen.

- Jag ser från mikrovågsugnens klocka om det varit elavbrott. Inte har det stört mig så mycket.

Kvistar på linjen

Både Henriksson och Österman talar om att det är konstigt att det varit elavbrott trots att vädret varit vackert och vindstilla.

- Men vi har tänkt att elavbrotten kan ha något att göra med helikoptern som flugit omkring i flera dagar och sågat ner kvistar invid ellinjerna, säger Henriksson.

Det har Pernåborna helt rätt i. Harri Nummenpää som är driftschef på Kymmenedalens el förklarar att korta elavbrott kan uppkomma då kvistar som helikoptern sågat av faller på linjerna och orsakar kortslutning.

Helikopter flyger i luften. Under helikoptern hänger ett sågblad.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Andy Ödman

Helikoptern flyger ovanför ellinjerna, och under den hänger ett cirkelsågblad som man sågar av kvistarna med.

- Det här är för att undvika elavbrott på vintern då snö samlas på kvistarna så att de hänger ner på linjerna, säger Nummenpää.

Enligt Pernåborna Henriksson och Österman har de inte fått någon information om att röjningsarbetena kan påverka eltillförseln.

- Det har nog varit en annons om saken i tidningen Östnyland, och på våra webbsidor i början av juni. En entreprenör sköter helikopterröjningen, och det är på dennes ansvar att informera om saken, säger Nummenpää.

Snart aktuellt också i Liljendal

Nummenpää uppskattar att helikoptern antagligen kommer att röra sig i området ännu några dagar till innan den flyger vidare mot Liljendal.

- Men det är lite svårt att säga var helikoptern rör sig, det beror delvis på väder och vind och hur långt man hinner, säger Nummenpää.

13.7.2018: Nöjda campare i Lovisa och konstiga elavbrott i Pernå

Programmet är inte längre tillgängligt