Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby tar emot syriska kvotflyktingar i höst

Från 2018
Uppdaterad 12.07.2018 13:17.
Några syriska flyktingbarn på flykt.
Bildtext Arkivbild.

Syriska kvotflyktingar anländer till Karleby i höst, det rör sig om ett 25-tal personer. Gruppen består av barnfamiljer som beviljats flyktingstatus av UNHCR som lyder under FN.

Fullmäktige i Karleby fattade ett principbeslut 2016 om att årligen ta emot 30 kvotflyktingar. Under tidigare år har Karleby tagit emot flyktingar vartannat år.

Fyra familjer kommer till Karleby

De kvotflyktingar som kommer till Karleby i det här skedet består av fyra familjer, det vill säga åtta vuxna och resten barn.De flesta av barnen är i grundskoleålder.

- Vi kommer att ta emot ytterligare fem personer under hösten ifall det är möjligt att få vår kvot på 30 personer fylld, säger Pirkko Kivistö som är verksamhetsledare för utlänningsbyrån i Karleby.

År 2017 kom inga kvotflyktingar till Karleby eftersom det fanns fler kommunplatser i landet än kvotflyktingar.

- Vi kommer antagligen att ta emot fler kvotflyktingar från Syrien under de kommande åren eftersom behovet kommer att kvarstå.

Utlänningsbyrån sköter det praktiska

Flyktingarna tas emot i Karleby av utlänningsbyrån som är underställd samkommunen Soite.

Utlänningsbyrån sköter de praktiska arrangemangen i samband med flyktingmottagningen i Karleby. De barn som är i grundskoleålder inleder sin skolgång så fort som möjligt. De vuxna får språkundervisning i finska.

Under de fyra första åren ansvarar staten för kvotflyktingarnas kalkylmässiga kostnader utgående från personantalet och åldern.

Staten ansvarar för social- och hälsovårdskostnaderna under tre års tid.