Ingåbonde: Det kan vara en fördel att vara ekoodlare en torr sommar
När torkan slår till vinner jordbrukaren på att åkerns markstruktur är i skick och vattenhushållning fungerar som den ska. Ekologisk odling bidrar till att jorden bättre kan behålla vatten i marken, förklarar ekoodlaren Nina Långstedt i Ingå.
Lantbrukarnas rådgivningsorganisation Pro Agria förutspår att spannmålsskörden i södra Finland till och med kan bli hälften mindre än normalt. Du kan läsa mer om det här (på finska)
Ekogårdarna ser ut att i genomsnitt ha klarat av torkan bättre menar ekoodlarnas samorganisation Pro Luomu.
Nina Långstedt odlar ärter, havre, bovete och vete på Krämars gård i Ingå. Hon har nu odlat ekologiskt i nio år.
Märker du av att du som ekoodlare inte är lika utsatt för torkan?
- Det här stämmer säkert generellt, men jag skulle säga att här på vår egen gård har vi Västnylands fulaste broddar.
Det låter riktigt dåligt! Hur illa är det?
- Jag kanske misslyckades lite med sådden på det sättet att fröna inte kom ner på harvdjupet, så som man borde så. Med fjolåret i färskt minne tänkte jag att nog börjar det ju regna snart. Jag var inte så uppmärksam när jag sådde helt enkelt.
Även om skördeprognoserna just i år ser dåliga ut på Krämars gård håller Långstedt fast vid att ekologisk odling på sikt gör att jorden blir i bättre skick och blir bättre på att behålla fukt i marken.
Hon tror att det handlar om att det kanske krävs mer än de nio år av ekologisk odling för att se effekterna.
- Odlar du mer mångsidigt och har en mer mångsidig växtföljd så förändras jorden. Du kanske gödslar med organiska gödselmedel. Vi ska i år första gången till exempel använda fiber som kommer från skogsindustrin och som är jordförbättrande medel. Det är väldigt vattenhållande. Sakta mak ökar man jordens hälsa och den vägen uppnår man de här effekterna.
Skördedags den 17 augusti
Den 17 augusti verkar vara ett magiskt datum för Nina Långstedt. Det är då hon förutspår att det är dags för henne att ta fram skördetröskan och ta itu med skörden.
- Det brukar ju vara där vid skolstarten. Men det är ju just det där med vädret. Det kommer ju att vara svårt att få brödsädskvalitet då det har grott så ojämnt. Du får skörd men det kanske blir foder. Det kommer att finnas många gröna frön bland med.
- Det som grodde är färdigt den 17 augusti och det som grodde senare är ännu inte färdigt då.
Som det ser ut nu är det bovete som har klarat av torkan bäst och vetet sämst.
Artikeln uppdaterades 12.7.2018 klockan 19.21 med att Krämars gård ligger i Ingå och inte i Svartå.