Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Körkortet blir billigare - trafiklärare varnar för följderna

Från 2018
en ung kvinna kör bil. Man ser bara händer som håller om ratt och växelspak
Bildtext Den nya körkortslagen ska ge möjlighet till alternativa metoder för undervisning och inlärning. Det är nödvändigtvis inte trafikskolan som ska stå för hela teoribiten.

Billigare körkort är bra för blivande förares plånböcker, men illa för trafikskolor. Trafiklärarna tror att det nya körkortet blir dyrt för både eleven och samhället.

Trafiklärare i Västnyland tror att färre undervisningstimmar leder till sämre trafiksäkerhet.

Sedan början av juli (2018) gäller en ny körkortslag. Antalet obligatoriska teori- och körlektioner har skurits ned rejält. I klartext betyder det att trafikskolornas roll som utbildare minskar. I stället ställs det hårdare krav på självstudier, bland annat på nätet.

En vit triangel på bakluckan på en svart bil. Symboliserar att bilen används i trafikskola
Bildtext Förutom tio körlektioner i riktig bil kan den blivande föraren också testa sina körkunskaper i en simulator.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- I några månader kommer vi trafiklärare att fundera hur vi ska kunna ge mera utbildning på kortare tid, säger Olavi Virranvuo med lång erfarenhet som trafiklärare på Nylands brigad och L. Holmbergs bilskola i Ekenäs.

Trafiklärare i Västnyland är förargade över den nya körkortslagen. Enligt dem leder färre undervisningstimmar till sämre trafiksäkerhet.

En man som står utanför en svart bil. Man ser ganska lite av bilen, bara taket.
Bildtext Den nya körkortslagen kräver mycket av eleverna, men också av utbildarna, säger trafiklärare Olavi Virranvuo
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Antalet obligatoriska teoritimmar i trafikskolan har skurits ned från 19 till fyra och antalet körlektioner från 18 till tio. Det här gäller blivande personbilsförare. Lagändringen gäller inte körkort för lastbil och buss.

Har den blivande personbilsföraren moped- eller traktorkort från tidigare behöver hen inte delta i teoriundervisningen. Då är det endast tio körlektioner som gäller.

ett litet barn i röda regnkläder rör i bakändan av en bil.
Bildtext Den nya körkortslagen tillåter också att man får börja öva köra bil som 16-åring.

Inget hindrar att den blivande personbilsföraren övar mera på både teori och praktik. De flesta trafikskolor i Västnyland tänker skräddarsy olika tilläggspaket.

- Det kommer att bli en svår bit att säga till eleverna att vi inte tror att de klarar sig med grundutbildningen, säger trafiklärare Olavi Virranvuo.

Virranvuo förstår att många tittar på prislappen. Färre undervisningstimmar betyder mindre utgifter. Ett körkort för personbilsförare kostade fram till juli ungefär 2 600–2 700 euro. I och med körkortsreformen kan man få ner priset med ungefär tusen euro.

- Grundpaketet kostar 1 000 euro och riskutbildningen 600 euro, säger Lena Stenström, trafiklärare och företagare som driver trafikskolan Trexo i Karis.

En kvinna som ler och ser in i kameran. Grön gräsmatta och blommor i bakgrunden.
Bildtext Lena Stenström tog i slutet av 2017 över trafikskolan Trexo i Karis. Den nya körkortslagen gynnar inte hennes företagsamhet, men Stenström planerar i stället frivilliga tilläggsutbildningar.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Lena Stenström misstänker att priset inte sjunker så mycket som de blivande förarna kanske tror.

- Eleverna far halvfärdiga till prov och där blir de sedan underkända. Dessutom har avgifterna på både teoriprov och körprov höjts, säger Stenström.

Teoriprovet kostar 35 euro, körprovet för B-klassfordon, det vill säga personbil kostar 90 euro. Priserna har stigt med fyra respektive 25 euro.

Mycket oklart också kring körprov

- De som aldrig kört ett fordon tidigare kan behöva fler teoritimmar och körlektioner, till och med fler än vad som ingick i gamla systemet, säger besiktningsman Johan Hindrén på A-Katsastus i Ekenäs.

Johan Hindrén är en av Ajovarmas examensmottagare. Hindrén upplever den nya körkortslagen som rörig, men eftersom han är på semester har han inte heller upplevt den första ruschen till bilbesiktningen.

Det har däremot en kollega till Hindrén som kort och gott säger att det är bråttom på jobbet just nu.

Man ligger i en hängmatta.
Bildtext Den nya körkortslagen trädde i kraft i bästa semestertider. Därför kan hugade förare ha svårt att få information om körprovet, som förövrigt sägs ha blivit svårare.
Bild: Mostphotos

På Ajovarma är man också beredd på mera jobb. Att avlägga B-körprov tar numera en timme i stället för 45 minuter. Företaget annonserade i juni att man rekryterar 35 nya examensmottagare till olika orter.

- Ekenäs har varit känt för att 80 procent av alla trafikskolelever har klarat körprovet på första försöket, säger trafiklärare Johan Forssell på trafikskolan West-Drivers.

Forssell tror att det kan bli fler försök med både teoriprov och körprov innan man får sin examen.

en medalj i brons där det står "grattis till körkortet".
Bildtext Hur lång tid det tar att lära sig köra är individuellt, säger examensmottagare Johan Hindrén, som har klarat sig helskinnad genom många körprov.

Trafiklärare Olavi Virranvuo säger att det kan bli ont om tider för de som vill avlägga körprov, i synnerhet som man kanske måste köra tre till fyra gånger innan man lyckas få godkänt.

Redan nu kommer trafikskolelever från huvudstadsregionen och Salo till Västnyland för att köra upp. Det här på grund av långa köer, i synnerhet i större städer.

Trafikskolorna får hitta nya marknadsnischer

Avgifterna för teori- och körprov tillfaller inte trafikskolorna. Vad betyder ett inkomstbortfall på tusen euro per elev för trafikskolorna i Västnyland?

- Klart att det inverkar på omsättningen, säger Johan Forssell på West-Drivers i Ekenäs.

- Vi får börja tänka på annat sätt. Vi kommer att erbjuda olika tilläggspaket som man får köpa, både i teori- och körundervisning, säger Lena Stenström på Trexo i Karis.

Lena Stenström hoppas att kunderna inte enbart tänker på priset utan också på barnens säkerhet.

- Vi kommer också att erbjuda körlektioner för mopedeleverna. Deras obligatoriska timmar har också fallit bort, tillägger Stenström.

Trafiksäkerhet är något alla trafiklärare talar om. De är rädda för mera olyckor.

- Det sätter stora krav på trafiklärarna, men det sätter också stor press på eleverna som i stället ska ägna sig åt självstudier, säger Olavi Virranvuo.

Halkbana och annat riskabelt på trafikskolornas ansvar

Det som också i fortsättningen sköts av trafikskolorna är riskutbildningen. I den ingår bland annat mörkerkörning och övningar på halkbana. Till skillnad från tidigare, när personbilsförarna fick sitt körkort i tre skeden, ska också riskutbildningen vara avklarad innan eleven avlägger teori- och körprov hos Ajovarma.

- Det är i lite töntig ordning. Förut har man fått körkort och haft två år på sig att öva innan man kommit tillbaka till trafikskolan. I samband med det här sista skedet har eleverna kunnat diskutera och gå genom sina erfarenheter med trafikläraren. Också här måste vi fundera hur vi lägger upp utbildningen när allt ska vara skött på en gång, säger Lena Stenström.

Jag tror nog att folk inser att de behöver lära sig innan de far ut och tror att de kan köra.

Efter en övergångsperiod tror både Lena Stenström och Olavi Virranvuo att eleverna kommer tillbaka till trafikskolan för att få mera undervisning.

gamla rostiga hastighetsmätare och bränslemätare i en gammal bil
Bildtext Också gamla körkunskaper rostar. Föräldrar som vill lära sina barn köra bil behöver ändå inte längre avlägga teoriprov på förhand.

- Alltid när det ändrar, vill man pröva på det nya för att se om man klarar sig. Jag tror nog att folk inser att de behöver lära sig innan de far ut och tror att de kan köra, säger trafiklärare Lena Stenström.

Diskussion om artikeln