Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Hur lär man barn simma? Så här svarade ni!

Från 2018
Uppdaterad 13.07.2018 20:51.
Tre barn i simskola
Bildtext Många väljer att sätta sina barn i simskola.
Bild: Mostphotos

Pengar, simundervisning i skolan och föräldrarnas engagemang togs upp när ni diskuterade hur barn bäst lär sig simma. Läs här vad ni föräldrar anser vara viktigt när man talar om simkunnighet bland barn.

I juni månad frågade vi vad du som förälder tycker behövs för att ett barn lär sig simma och hur du själv har lärt dig konsten. Vi fick många bra svar i kommentarsfältet, på Facebook och via e-post. Tusen tack till alla som deltog i diskussionen! Här kan du läsa vad ni tycker är viktigt när det är fråga om barnens simkunnighet.

Barn i Folkhälsans simskola.
Bildtext Det är inte gratis att lära barn simma.
Bild: Yle

Det kostar pengar att lära barn simma

“Om man går själv till simhallen så blir det rätt dyrt. Och skall man gå simskola är det ännu dyrare. Så nog är det svårt att komma undan billigt.”

Många av er kommenterade att det krävs ekonomiska satsningar av föräldrarna för att barn lär sig simma. Simskolor har deltagaravgifter och det är inte heller gratis att åka till simhallen på egen hand.

En del påpekade att nu när somrarna har blivit kallare kan barn inte tillbringa hela sin sommar utomhus i vattnet på samma sätt som många av oss har gjort som små.

Ni tyckte också att i framtiden kan barnens simkunnighet bero av familjens ekonomi:

“Ökar de ekonomiska klyftorna i samhället syns de även i simkunskaper hos barnen.”

Barns fötter vid kanten av en simbassäng.
Bildtext Skolans simundervisning är sällan tillräcklig.
Bild: Mostphotos

Skolans simundervisning otillräcklig

Simundervisningen i skolan är gratis, men ingen av er tyckte att den ensam räcker för att göra barn simkunniga. Många av er berättade att skolan ordnar simundervisning en eller två gånger per termin, vilket helt enkelt är för lite.

Skolans simundervisning kan också vara utmanande om barnet inte har simmat mycket förut:

“Om barnet inte har vuxna som för till simhallen på fritiden, vänjer barnet med vatten från första början har barnet oftast svårt i skolans simning. Alltid heller har de i skolan inte möjlighet att ta simundervisningen på allas olika nivåer.”

En del av er har haft tur med daghem och förskolans eftis där barnen har fått besöka simhallen varje vecka:

“Eftersom barnen i förskolan är 6-åringar har de fått simma gratis, endast den vuxna har betalat inträde. För att slippa betala för bassängtid har de roterat mellan närliggande simhallar och valt den som inte just då har lilla bassängen bokad.”

En flicka som plaskar i vattnet på en strand.
Bildtext Det är viktigt att ge barn möjligheten att vara i vattnet och öva simning.
Bild: Mostphotos

Viktigt att ge möjligheten till övning

Eftersom skolans simundervisning inte är tillräcklig, ligger ansvaret av barnens simkunnighet mestadels på er föräldrar. Men hur går ni tillväga med att lära barn simma?

Flera av er har valt simskola och varit nöjda med valet. Förutom att lära simning har simskola varit ett bra sätt att ge barn vattenvana med hjälp av lek och skoj.

Det kan också vara bra att låta barn lära sig simma i sin egen takt och då är det vuxnas uppgift att möjliggöra övandet:

“Jag anser att för att kunna lära sig simma skall man få frihet att göra det i sin egen takt och på egna villkor men vuxna skall erbjuda möjligheten till det och simskola är inte mitt första val.”

Vikten av föräldrarnas engagemang understryks i många av era svar. Ni tyckte det är viktigt att föra barn till simhallen regelbundet redan från tidig ålder. Då blir de inte rädda för att vara i vattnet utan är vana med det.

Många av era barn har både gått i simskola och övat simning på egen hand. Båda sätten att öva verkar fungera bra:

“Av våra sex barn har två, äldsta och yngsta gått i simskola. Mittenbarnen har lärt sig simma “själv” och alla simmar idag bra.”

Tre barn och en simlärare i en simbassäng.
Bildtext Det finns både inne- och utesimskolor att välja av.
Bild: Mostphotos

Hur lärde du dig simma?

Vi bad er också berätta om hur ni själv lärde er simma och om era egna erfarenheter har påverkat era barns simkunnighet.

Den största delen av er har lärt sig simma med att tillbringa mycket tid i vattnet som liten. Föräldrarnas stöd har varit viktigt också då ni själva har övat simning:

“Ingen stressade, ingen oroade med uppmaningar till försiktighet, föräldrarna deltog i simundervisningen utan tvång, utan knot, utan att lägga sig i hur snabbt jag lärde mig.”

Vi fick också svar av er som inte själva kan simma eller är rädda för vattnet. Då har ni upplevt det som extra viktigt att era barn lär sig simma:

“Jag har alltid tänkt att mina barn behöver simkunskaper och lär sig ordentligt tekniken, inte som jag, jag kan inte teknik och har aldrig lärt mig dyka.”

Då när man själv inte kan simma eller är rädd för vattnet är det bra att det finns simskolor som barn kan delta i utan att föräldern måste vara med i vattnet.

Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå.
Bildtext Barn behöver ofta få lära sig i sin egen takt.
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

I bästa fall kan barnets siminlärning uppmuntra föräldern till att övervinna sina rädslor och lära sig simma i vuxen ålder:

“Det som jag själv som förälder har varit rädd över att hon inte skulle få samma
skräck som jag för vattnet.

När jag var liten försökte mina föräldrar få mej till simskola men jag fick panik direkt när vattnet blev djupare.

Nu efter att min dotter gått i simskola så funderar jag som 33-åring att anmäla mig själv till simskola så att vi kan gå tillsammans till simhallen. Det har vi aldrig gjort hittills ännu. ”

En pojke som simmar i en pool med armpuffar på sig.
Bildtext Det finns olika sätt att lära barn simma.
Bild: Mostphotos

“Simkunnighet är en bra livsförsäkring” skrev en av er på Facebook och det håller vi på barnredaktionen med om. Det är fint att ni som föräldrar har tänkt på vilket sätt att lära sig fungerar bäst för just er familj.

Vi tackar för alla bidrag som vi fått av er. Om du ännu vill tillägga något får du gärna lämna in en kommentar till den här artikeln.

För dig som vill ha lite nostalgi rekommenderar vi sommardramat Det finns flera sätt att simma som finns på Yle Arenan och appen Barnens Arena.

Serien handlar om en simskola på Åland på 1960-talet. Det finns flera sätt att simma är en av de tre sällan visade dramaproduktionerna som dina barn nu kan titta på.

Diskussion om artikeln