Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya brottsmisstankar mot Jari Aarnio håller långköraren vid liv

Från 2018
Uppdaterad 13.07.2018 12:16.
Jari Aarnio
Bildtext Utöver Jari Aarnio greps också Keijo Vilhunen, tidigare ledare för det kriminella gänget United Brotherhood
Bild: AOP

En nyckelfigur i utredningarna mot Jari Aarnio har begärts häktad för mord av Helsingfors tingsrätt.

Helsingfors tingsrätt har begärt Keijo Vilhunen, tidigare ledare för det kriminella gänget United Brotherhood, häktad för mord.

I går meddelade nyhetsbyrån STT och Helsingin Sanomat att Jari Aarnio gripits, misstänkt för inblandning i ett brott mot liv. Han ska ha genom försummelse orsakat att en person blev lönnmördad i Nordsjö år 2003.

Enligt en av torpederna ska Keijo Vilhunen ha varit den som delade ut morduppdraget. Vilhunen har tidigare förekommit i utredningarna kring Aarnio

Nya brottsmisstankar mot Aarnio

Polis med reflexväst.
Bildtext Rånarna i det så kallade "Arlandarånet" i Sverige 2002 kom undan med 44 miljoner svenska kronor, som ännu inte återfunnits
Bild: Mostphotos

Motivet för mordet ska ha varit att den mördade, svenskturkiska Volkan Ünsal, hade stulit pengar från sin kompis som kompisen fått i samband med ett värdetransportrån på Arlanda flygplats 2002.

Utredningsledare, häradsåklagare Jukka Haavisto sa i ett uttalande i Helsingin Sanomat att man misstänker att en tjänsteman har låtit bli att förhindra och avslöja mordplanerna på Volkan Ünsal.

- Det är en mycket allvarlig misstanke, men det beror ju på hur mycket bevismaterial det finns bakom den här misstanken, kommenterar Kauko Aromaa, professor emeritus i kriminologi.

Ännu ett i högen av rättsfall

Jari Aarnio har dömts till tio års fängelse i tingsrätten för flera tjänstebrott och grova narkotikabrott. Hovrättens dom har ännu inte fallit. Dessutom har Aarnio en dom på tre års fängelse för tjänstebrott som har vunnit laga kraft.

Kauko Aromaa
Bildtext Kauko Aromaa, professor emeritus i kriminologi
Bild: Mira Myllyniemi / Yle

De nya misstankarna kommer inte att förhindra eller leda till någon omstart för de existerande rättsfallen mot Aarnio.

- Om misstankarna är skäliga kommer det sannolikt bli ett nytt åtal oberoende av de tidigare, säger Aromaa.

Trots straffen som potentiellt redan väntar Aarnio, kan de nya brottsmisstankarna ha betydelse, menar Aromaa.

- Det är komplicerat. Det kan kan ju hända att Aarnio frias i hovrätten, och då är det ju absolut betydelsefullt att det finns ett helt annat åtal om ett helt annat brott, om man nu vill ha fast honom.

Diskussion om artikeln