Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Besvikelse för Andersson i stavfinalen – medaljmålsättningen uppnåddes inte

Från 2018
Uppdaterad 12.07.2018 22:14.
Saga Andersson flyger över ribban
Bildtext Saga Andersson inledde finalen bra men sedan började problemen.
Bild: Lehtikuva

Saga Andersson rev ut sig på 425 i stavfinalen i junior-VM och blev utan medalj. Esbo IF-hopparen inledde finalen lovande men efter de två första höjderna fick hon problem.

Saga Anderssons stavfinal i Tammerfors blev inte som hon hade tänkt sig. Andersson hade som målsättning att ta en medalj efter två fjärdeplatser i juniormästerskap tidigare men hon fick lämna finalen tomhänt.

– Då målsättningarna är höga så blir man besviken, säger Andersson till STT.

Inledning på finalen bådade gott då Andersson gick över både 400 och 410 med mycket luft mellan sig själv och ribban. Men redan på följande höjd 420 började problemen.

Andersson missade i sitt första hopp men klarade höjden i det andra. Så långt var ingen skada skedd. Många av topphopparna hade rivningar vilket gjorde att medaljchansen levde i allra högsta grad.

De chanserna försvann sedan på följande höjd 425. Andersson var aldrig riktigt nära att klara den höjden och tävlingen slutade i en rejäl besvikelse.

– Första försöket hamnade onödigt i limbo, andra for igenom och i det tredje vred sig staven och jag hann inte med. Jag vet inte varför, säger hon.

Andersson slutliga placering i finalen blev sjua där guldet gick till Amalie Svabikova från Tjeckien som hoppade 451. Den stora guldfavoriten och världsettan i åldersklassen Lisa Gunnarsson från Sverige knep silvret med 435 och fransyskan Alice Moindrot tog brons med samma resultat.

Lehikoinen och Mattila missade final

På damernas 400 meter häck blev det inga finalplatser för HIFK-damerna Viivi Lehikoinen och Nea Mattila. Lehikoinen gick i mål som trea i sitt semifinalheat med tiden 57,70 och blev till slut första löpare utanför finalen.

Tiden var ändå säsongsbästa med råge och exakt vad som krävs för att kvala in till EM nästa månad.

– Jag får vara glad över säsongsbästa och EM-gränsen men visst grämer det att det inte blev någon final. Jag var väldigt nervös inför semifinalen men det var ett fint ögonblick att tävla, säger Lehikoinen till Yle.

Viivi Lehikoinen, lag-EM 2017.
Bild: Harri Bragge/All Over Press

Lehikoinen inledde sitt heat piggt och låg tvåa då löparna gick in på upploppet. Väl där började krafterna tryta och hon passerades av spanjorskan Sara Gallego som knep en av de två direktplatserna till finalen.

– Sista hundra var inte den bästa, men jag kämpade ändå ganska så bra, säger Lehikoinen.

Nea Mattila gjorde sitt livs lopp i sin semifinal och satte ett präktigt nytt personligt rekord med 58,26. Mattila kom till Tammerfors med 59,57 som personligt rekord och det kapade hon rejält i försöken och ytterligare i semifinalen.

Tiden räckte till en fjärde plats i semifinalheatet och en trettonde plats i sammandraget.

Diskussion om artikeln