Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pangkast öppnade Finlands medaljkonto i VM: Leveelahtis mäktiga båge gav silver

Från 2018
Uppdaterad 13.07.2018 14:33.
Helena Leveelahti jublar med Finlands flagga
Bildtext Helena Leveelahti fick jubla framför hemmapubliken.
Bild: Lehtikuva

För första gången på 24 år har en finländsk diskuskastare tagit en medalj i ett junior-VM. Helena Leveelahti satte hela stadion i gungning då hon kastade 56,80 som gav ett silver.

Helena Leveelahti visade redan i diskuskvalet i tisdags att hon är i toppform. Hon var då näst bäst och skruvade samtidigt upp medaljförväntningarna ordentligt.

I finalen stod 18-åringen från Virdois pall för trycket. Leveelahti slog till med 56,80 i den andra kastomgången och det gav ett silver framför hemmapubliken i Tammerfors.

Kastet var personligt rekord med nästan två meter, nytt finländskt rekord i U20-klassen och samtidigt över kvalgränsen till EM i Berlin med bred marginal. Leveelahti gick också in som inhemsk statistiktvåa den här sommaren efter Salla Sipponen.

– Det här är helt otroligt, det kunde inte vara bättre. Det här ger massvis med energi och motivation för framtiden. Publiken gav väldigt bra stöd, säger en överlycklig Leveelahti till Yle efter finalen.

Långt även i sista omgången

Efter pangkastet lyckades Leveelahti lyckades inte komma upp i samma längder men i den sista omgången klämde hon till med 55,60 – hennes näst bästa kast i karriären.

Den stora favoriten Alexandra Emilianov från Makedonien tog som väntat hand om guldet. Emilianov avgjorde finalen i den andra omgången med 57,06 och förbättrade sedan till 57,89 i sitt fjärde kast.

– Nästa år ska jag besegra henne, säger Leveelahti.

Helena Leveelahtis silvermedalj var Finlands andra i diskus genom tiderna på juniornivå. Timo Sinervo tog den första 1994 då han blev bronsmedaljör.

Resultat:

1. Alexandra Emilianov MDA 57,89
2. Helena Leveelahti FIN 56,80 PB
3. Silinda Oneisi Morales CUB 55,37 PB
4. Amanda Ngandu-Mtumba FRA 53,22
5. Yuanyuan Yin CHN 52,21

Diskussion om artikeln