Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gränskontroller nu i kraft inför toppmötet i Helsingfors

Från 2018
Den offentliga sektorn i Finland är dålig på att ställa krav på de arbetskläder de beställer. Måna plagg tillverkas av människor som inte ens får minimilön för sitt arbete
Bildtext Det krävs inga ytterligare resedokument trots gränskontroller vid de inre gränserna.
Bild: Mika Kanerva/Yle

Tillfälliga gränskontroller införs nu vid de inre EU-gränserna som ett led i säkerhetsarrangemangen kring mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Kontrollerna kommer att vara i kraft från och med fredagen 13 juli till tisdagen 17 juli klockan tolv. Det beslutade statsrådet om på fredag förmiddag.

Syftet med återinförandet av gränskontroller är att säkerställa att utlänningar som reser in eller ut från Finland uppfyller de lagstadgade villkoren för vistelse i landet. Möjligheten att identifiera potentiella riskpersoner ökar också med gränskontroller.

Alla resenärer berörs inte av gränskontrollerna. Fokusen ligger på de som myndigheterna anser är möjliga hot. Särskild fokus ligger på Helsingfors-Vanda flygplats samt hamnarna i Helsingfors och Åbo.

"Reservera tillräckligt med tid för avresan"

För den som tar båten till Sverige eller Tallinn gäller det att reservera tillräckligt med tid för resan till hamnen och tillbaka.

Informationschefen Christa Grönlund på Viking Line berättar att de har informerat sina passagerare om toppmötets inverkan på både via sms och per e-post.

- Resedokumenten ska vara i skick eftersom de kontrolleras oftare än normalt. Resan till hamnen kommer att ta längre tid men i hamnen borde allt gå lika smidigt som vanligt, säger Grönlund.

Tallink Silja har gett liknande information till sina kunder.

- Vid incheckningen kan det vara att hela ressällskapet ska visa sina resedokument, då det vanligtvis gäller bara för den som gör incheckningen, säger informationschef Marika Nöjd.

Striktare från fredag till tisdag

Den gällande lagstiftningen ändras inte i samband med gränskontrollerna. Ytterligare resedokument krävs inte.

Den enda förändringen är att varje resenär ska vara förbered på att eventuella gräns- och utlänningskontroller vidtas också vid de inre gränserna.

Gränsbevakningsväsendet svarar för gränskontrollerna.

Diskussion om artikeln