Toppmötet: Carita Pettersson från Ekenäs granskar om Trump och Putin talar sanning
Den oberoende faktagranskningsorganisationen Faktabaari kommer att hålla ett noggrant öga på de två ledarna under toppmötet på måndag (16.7) i Helsingfors.
En av granskarna är Ekenäsbon Carita Pettersson. Hon är journalist och har tidigare jobbat som Svenska Yles korrespondent i Ryssland och Baltikum. Hon har också varit nordisk diplomat i Estland och senast medierådgivare vid EU-parlamentet i Bryssel.
Efter att Petterson officiellt pensionerade sig har hon arbetat med faktagranskning vid organisationen Faktabaari (på finska), fritt översatt faktabaren.
- Man har väl någon journalistisk läggning i bakhuvudet hela tiden, konstaterar hon angående sin yrkesbakgrund.
"Båda kommer med råbarkade och tölpiga uttalanden"
Faktabaari granskar sanningsenligheten i olika uttalanden och senast bevakade de presidentvalet i Finland.
Följande punkt på agendan är mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors.
Petterson säger att de två ledarna har olikheter men även en del gemensamma nämnare.
- De är på sätt och vis två högerpopulistiska ledare. Båda kommer med råbarkade och tölpiga uttalanden. Kanske mera Trump men Putin kan det också, jag har själv upplevt det på presskonferenser, berättar Petterson.
Hon började sitt jobb som korrespondent i Moskva i december 1999, precis innan Putin efterträdde Boris Jeltsin som Rysslands president.
Bra med öppen dialog
Petterson säger att det är svårt att förutspå vad toppmötet leder till.
- Jag tror inte nödvändigtvis att det färgar av sig på Helsingfors om det misslyckas eller inte blir något resultat. Det kan göra det i värsta fall, men samtidigt är en öppen dialog bra, förklarar hon.
Hon fortsätter med att konstatera att det finns en risk att mötet resulterar i liknande uttalanden som vi hört av Trump under hans besök i Europa tidigare i veckan.
- Det kan till och med inträffa ganska obehagliga saker. Vi har sett hur Trump uttalat sig i Bryssel och London och det bådar inte så gott.
- Det man väl har varit räddast för är att Trump kör över EU och allierar sig med Putin och Ryssland, säger Petterson.
De frågor som president Sauli Niinistö vill ta upp kan då hamna i skymundan, befarar Petterson.
- Eller så kan det helt enkelt gå fel på de punkterna, säger hon.
Väljer några påståenden för granskning
Faktabaari kommer alltså att granska sanningsenligheten i Trumps och Putins uttalanden under toppmötet.
- Vi kommer vi att plocka ut ett antal påståenden som går att granska, berättar Petterson.
För att granska ett påstående behöver man två oberoende källor.
- På samma sätt som i forskning går man till ursprungskällan och kontrollerar ifall ett påstående är helt sant, om det är en halvsanning eller om det är rena rama lögnen, förklarar hon.
Ifall man stöter på ett påstående som man tycker att behöver faktagranskas kan man skicka in det till Faktabaari via ett formulär på deras hemsida.
Faktabaari är en fristående organisation och arbetet görs på frivillig basis.
Sprids snabbt i social media
Petterson förutspår att de kommer att ha bråda dagar framför sig.
- I kampanjen i Montana kom en amerikansk faktagranskningsorganisation fram till att 76 procent av Trumps påståenden antingen var falska eller inte anhöll sig helt till sanningen, berättar hon.
Ett problem är att falskheter hinner sprida sig på sociala medier innan man hinner faktagranska dem.
- När man sedan äntligen har rättat det och kommer med faktagranskad information går den nödvändigtvis inte hem, säger hon.
Dessutom brukar inte Donald Trump och Vladimir Putin själva beröras av rättelserna, menar Petterson.
- Det tråkiga i det här sammanhanget är att de inte egentligen bryr sig. Det har inte så stor betydelse ifall det är sant, eller en lögn eller lite missvisande, vi lever på det sättet i ett post faktum - samhälle, säger hon.
Artikeln bygger på en radiointervju av Malin Valtonen.