Nordiska storserien Liberty - Ideal och familjerelationer på hårda prov under Afrikas sol
Dramaserien Liberty tar oss till Tanzania i slutet av 1980-talet. Handlingen kretsar kring två skandinaviska utposterade familjer, danska familjen Knudsen och dansk-svenska familjen Larsson, vars vägar korsas på ett dramatiskt sätt. De fina föresatserna sätts också på hårda prov.
När serien startar anländer Niels Knudsens fru och barn till Tanzania. Niels stora projekt i landet är att få bönderna att ansluta sig till andelslag. Det är ett projekt i motvind men han är glad över att återse Kirsten, deras nyfödda flicka samt sonen Christian.
Kirsten har själv planer på att jobba på det lokala sjukhuset under sin vistelse i Tanzania. Christian kommer, på gott och ont, snabbt i kontakt med andra ungdomar och är mer intresserad av att röka gräs än studera.
Jonas Larsson bor sedan tidigare i Afrika med Katrina och driver ett sågverk som byggts upp med hjälp av svenska biståndspengar. Han drivs inte av samma ideal som Niels men det går inte att blunda för att hans verksamhet är mer framgångsrik.
I Tanzania är det pengar som talar, och gärna snabba sådana.
Genom de båda familjerna får vi också följa en berättelse om generationer. De vuxnas idealistiska arbete och jakt efter självförverkligande slutar som ett svek mot barnen som marginaliseras.
Livsuppgiften blir större än familjen och mötet med en helt ny kultur sätter också stor press samtliga inblandade.
De goda föresatserna och demokratiska värderingarna hotas också med tiden att suddas ut i en vardag av gin & tonics, betjänter, barnflickor och begär i Tanzanias tropiska värme.
En kamp mot agenterna
Liberty är en dansk serie men också ett resultat av nordiskt samarbete rundradiobolagen emellan. Därtill kommer ett flertal internationella team. Hela serien är inspelad i Sydafrika och karaktärerna är både skandinaviska och afrikanska.
Regissören Mikael Marcimain är från Sverige och skådespelarna är hämtade från Danmark, Sverige, Finland, Hollywood och ett stort persongalleri från Sydafrika.
Bland huvudrollsinnehavarna finns namn som Connie Nielsen Magnus Krepper, Carsten Bjørnlund, Sofie Gråbøl, Anton Hjejle och Charlie Karumi. Det finländska bidraget står Alma Pöysti och Antti Reini för.
Den största stjärnan i ensemblen internationellt sett är Connie Nielsen som redan i flera årtionden varit ett stort namn i Hollywood med roller ibland annat filmerna Gladiator, Djävulens advokat och Wonder Woman för att nämna några.
För DR har hon berättat att hon fick kämpa hårt för att få rollen i Liberty. Inte kanske för att övertyga produktionen men nog för att övertyga sina egna agenter.
- Mina amerikanska agenter kunde inte riktigt förstå varför jag ville göra en miniserie. Jag måste kämpa för att få möjligheten att göra det och det har varit en fantastisk upplevelse.
- Att jag ville göra något i Danmark förstod de men inte en miniserie där jag inte ens har huvudrollen. Jag måste förklara att jag verkligen tror på projektet och älskar historien.
För Mikael Marcimain som blivit en av Sveriges och Nordens mest eftertraktade regissörer var projektet också speciellt. Efter serier som Gentlemen & Gangsters, Upp till kamp och Lasermannen, samtliga visade på Yle Fem, blev Liberty en ny utmaning i ny miljö.
- Som regissör var det extra inspirerande att arbeta med det här materialet, en så hudlöst ärlig berättelse om nyanserade, mångsidiga och motsägelsefyllda människor i en visuell och filmisk miljö. Att gå utanför sina komfortzon och arbeta med ett internationellt team i ett okänt land var som att få en konstnärlig vitamininjektion, berättar Mikael Marcimain i ett pressutskick från DR.
Mer ur vuxnas perspektiv och inte för vitt
Också för manusskribenterna har Liberty varit en stor utmaning. Att koka ner en 708 sidor lång roman till fem avsnitt för tv var en stor utmaning för manusförfattaren Asger Leth och episodförfattarna Morten Pappe och Christoffer Örnfelt.
- Det var både en gåva och en förbannelse att ha det stora verket att förhålla sig till. Det är ångestframkallande för jag betraktar boken Liberty som en nationalklenod, ett huvudverk i dansk litteratur, har Morten Peppe berättat för DR.
Liberty är den tredje och sista boken i Jakob Ejersbos populära ”Afrika-trilogi” från 2009. Boken skrevs färdig och utkom efter hans död 2008.
Arbetet med att dela upp boken i olika scener och sedan skära bort delar för att skapa ett bra tv-drama pågick i cirka tio månader. Enligt Asger Leth bildade de tre manusförfattaren en ”härligt partnerskap” där alla bidrog med något.
- Ibland kunde också vågorna gå höga, och vi måste var för sig kunna argumentera för våra idéer. Det var viktigt att vi kunde överbevisa varandra. I slutändan skulle vi ju alla gilla resultatet så att det inte kändes som en lång räcka kompromisser.
En av de stora frågorna i skrivarrummet blev vinklingen på berättelsen. Medan boken är skrivet ur en tonårings perspektiv har man i serien valt ett annat perspektiv och koncentrerar sig mer på de vuxna.
- Det var spännande för manuskriptet att lyfta fram de vuxna, men det betyder också att det var en del som skulle skrivas till. Det var inte alltid lika lätt, berättar Leth.
För Morten Pappe var det viktigt att vara trogen romanens stämning och miljöbeskrivning. Speciellt viktigt blev det eftersom romanens författare inte längre kunde användas som rådgivare.
- Det var viktigt att inte glömma den afrikanska touchen. Den vita kulturen är en minoritetskultur i Tanzania och det fick inte bli för vitt. I romanen åker man med huvudpersonerna till alla möjliga avkrokar i landet, från marknader till nattlivet. Tanzania är en karaktär i sig, konstaterar Pappe.
Orginaltitel: Liberty (Danmark, 2018)
5 avsnitt, 30 dagar på Arenan
Serien baserar sig på Jakob Ejersbos roman med samma namn.
I rollerna: Connie Nielsen (Katrina), Magnus Krepper (Jonas), Carsten Bjørnlund (Niels), Sofie Gråbøl (Kirsten), Anton Hjejle (Christian), Charlie Karumi (Marcus)
Regi: Mikael Marcimain
Produktion: DR / Samproduktion