Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Melania Trump engagerar sig i barns välmående och nätmobbning - men vad har första damer engagerat sig i historien?

Från 2018
Melania Trump framför teckning med text om medkänsla
Bildtext Melania Trump engagerar sig i barns välmående.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA har det varit tradition att presidenternas fruar också har fått plats i offentligheten - vissa mer än andra. Vi tar en tillbakablick på de som statsvetare Claus Stolpe lyfter fram som intressanta. Och hur placeras Melania Trump på en engagemangsskala?

Claus Stolpe, statsvetare vid Åbo Akademi, har skrivit en doktorsavhandling om USA:s presidenter. Han tycker att Eleanor Roosevelt, Franklin D. Roosevelts fru, hör till de intressantaste första damerna genom historien.

- Hon var en väldigt socialt engagerad människa, säger Claus Stolpe.

Längre till vänster än sin man

Stolpe konstaterar att Eleanor stod vid Franklins sida under en turbulent tid i USA:s 1900-tal. Mellan 1933 och 1945 hann landet med både den stora depressionen och ett världskrig.

porträtt av eleanor roosevelt
Bildtext Eleanor Roosevelt
Bild: Wikimedia commons

Eleanor Roosevelt har beskrivits som en ideologiskt aktiv människa, som inte lade sitt engagemang på hyllan när hon blev första dam. Roosevelt engagerade sig bland annat i kvinno- och rasfrågor.

- Om nu hennes make är den president som kanske har stått längst till vänster så stod hon nog längre vänsterut, säger Stolpe.

President Roosevelt använde sin fru lite som en åsiktsbarometer, menar Stolpe. Eftersom Eleanor var så frispråkig offentligt så var det lätt för presidenten att säga något i stil med "ni vet ju hur hon är" om Eleanor lyckades uppröra pressen eller oppositionen.

- Om det var något som verkade falla i god jord så kunde Franklin driva igenom det. Då hade han direkt nytta av det, säger Stolpe.

Det sägs till och med att Franklin D. Roosevelt skulle ha haft en låda på sitt skrivbord för Eleanors förslag.

Statsvetaren Claus Stolpe
Bildtext Claus Stolpe
Bild: Sus productions

Tog över mannens ämbete, mer eller mindre

En första dam har inte alltid varit synonym med äktenskap. Ta president Woodrow Wilson som exempel - hans fru Ellen Axson Wilson gick bort under hans tid som president. Titeln som första dam gick då till Wilsons dotter, Margaret Wilson.

När Woodrow Wilson senare gifte om sig gick titeln vidare till den nya frun, Edith Wilson, mellan 1915 och 1921.

Mot slutet av Woodrow Wilsons presidentperiod fick han en stroke och under hans sista år som president var har mer eller mindre passiv.

- Edith tycks nog ha styrt ganska mycket av beslutsfattandet. Exakt hur mycket vet nog ingen, säger Stolpe.

Offentligt blir mer offentligt

Trots att såväl Eleanor Roosevelt och Edith Wilson tog plats i politiken, så var första damens roll väldigt länge en mer traditionell kvinnoroll.

Det var egentligen inte förrän efter andra världskriget som det blev något av en tradition för första damen att dels arbeta mot något mål, men också att vara en offentlig förebild.

John F Kennedy och Jacqueline Kennedy.
Bildtext John F. Kennedy och hans fru Jacqueline Kennedy (senare Kennedy Onassis).

Jacqueline "Jackie" Kennedy (senare Onassis) var den första första damen att ha en egen pressekreterare. Hon blev också en TV-ikon.

Familjen Kennedy var också den första presidentfamiljen på länge som fick barn under tiden i Vita huset, precis under en tid när TV:n slår igenom på allvar i USA, förklarar Stolpe. Det här var förstås intressant för media.

- Skulle det ha hänt 12 år tidigare hade det inte funnits någon TV att visa upp det i, säger Stolpe.

Clinton unik

Hillary Clinton är i dag troligtvis mer förknippad med att ha varit presidentvalskandidat, men mellan åren 1993 och 2001 var hon USA:s första dam.

Hillary Clinton var den första första damen med en högre högskoleexamen och egen karriär som politiker. Hon är också den första dam som under sin tid i Vita huset reste mest om man jämför med tidigare presidentfruar.

- Senare blev hon förstås nästan själv president, så hon är ju intressant oavsett vad man tycker om henne, säger Stolpe.

Alla har inte engagerat sig i samhället

De första damer som har visat engagemang i offentligheten är lätta att lyfta fram när man blickar tillbaka. Men det är inte alla första damers berättelse.

Som ett exempel kan nämnas Nancy Reagan (första dam 1989-1993), som beskrivs som en person som ville ha mer formalitet i Vita huset. Hon ska ha låtit renovera Vita huset och köpt in en ny servis för 250 000 dollar.

Nancy ja Ronald Reagan saapuvat Suomeen 1988
Bildtext Ronald och Nancy Reagan.
Bild: Kalle Kultala

Melania Trump - barn och nätmobbning

Nuvarande första dam Melania Trump meddelade i maj att hon ämnar sätta sitt fokus på välmående bland barn, opioidkrisens inverkan på barn, och hur sociala medier kan användas på ett positivt sätt.

Det sistnämnda roar statsvetaren Claus Stolpe.

- Det är en behjärtansvärd sak att engagera sig i kampen mot nätmobbning, men hon borde kanske börja med sin man, om jag får ha en egen åsikt i frågan, säger Stolpe.

Stolpe konstaterar också att det är lite för tidigt att se hur genomslagskraftig rent maktmässigt Melania Trump är som första dam.

Kändisjournalisten Rita Tainola hoppas att Melania besöker ett dagis

Melania Trump är förstås en enormt känd person, och nu kommer hon också med Donald Trump till Helsingfors.

Rita Tainola, bland annat kändisjournalist på Ilta-Sanomat, tycker att Melania tar lite plats i offentligheten.

- Jag tror att hon gärna sitter i hotellrummet, säger Rita Tainola.

Rita Tainola med Mannerheimvägen i bakgrunden.
Bildtext Rita Tainola

Om Tainola fick bestämma vad Melania Trump skulle hitta på under måndagen i Helsingfors så skulle det gå i enlighet med vad första damen har tänkt jobba för.

- Hon bryr sig om barn, så jag skulle vilja att hon skulle besöka ett dagis och se hur man tar hand om barnen medan föräldrarna jobbar, säger Tainola.