Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA åtalar 12 ryska underrättelseagenter för inblandning i presidentvalet 2016 - "Ställ in mötet med Putin"

Från 2018
Uppdaterad 14.07.2018 07:37.
Bild av Robert Mueller
Bildtext Den förre FBI-chefen och federala åklagaren Robert Muellers utredning leder till tolv nya åtal mot ryska medborgare.

Tolv ryska underrättelseagenter åtalas i USA för att ha gjort dataintrång på demokraternas partinätverk under presidentvalskampanjen 2016. Demokraternas kandidat Hillary Clinton förlorade presidentvalet mot Donald Trump.

Hillary Clinton har skyllt sin förlust på Ryssland och FBI:s hanterande av hennes e-postundersökning.

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein uppger att de ryska militärerna anklagas för att ha försökt påverka utgången i valet 2016.

Huruvida de lyckats, är en annan femma. Enligt Rosenstein går det inte att slå fast om dataintrånget påverkade valet.

Åtalen är ett resultat av specialåklagare Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Muellers utredning ska ta reda på om president Trumps kampanj samarbetade med Ryssland.

De ryska militärerna anklagas för ett omfattande intrång i flera demokraters e-postkonton och datanätverk.

- Internet ger utländska motståndare möjligheten att anfalla Amerika på nya och oväntade sätt, sade Rosenstein under sin presskonferens.

Enligt honom ligger skulden för inblandningen i valet på "brottslingarna som blandade sig i valet".

Rosenstein uppger att de åtalade är agenter på den ryska underrättelsetjänsten GRU.

- De kommunicerade med flera amerikaner på nätet.

Inga amerikaner anklagas för att medvetet ha kommunicerat med ryska agenter.

Tusentals e-postmeddelanden

Det blåste upp till skandal under presidentvalet 2016 när tusentals e-postmeddelanden, stulna från demokrater och Hillary Clintons kampanjchef John Podesta, publicerades på sidor som Wikileaks.

De läckta meddelandenas pinsamma innehåll gav upphov till kaos i det Demokratiska partiet och ledde till att partiordförande Debbie Wasserman Schultz sade upp sig.

De åtalade ryska underrättelseagenterna ska också ha hackat sig in i datorsystem tillhörande amerikanska valmyndigheter.

I februari åtalade specialåklagare Mueller tretton ryska medborgare och tre ryska bolag för inblandning i det amerikanska presidentvalet.

De tretton åtalade ska ha uppträtt med falska identiteter på nätet och publicerat budskap med avsikt att splittra samt att de rest till USA för att samla information och fejka politiska sammankomster.

Trumps advokat: "Goda nyheter"

Fredagens åtal är första gången Mueller pekar ut den ryska staten som medskyldig i valinblandningen.

Några timmar före åtalen offentliggjordes valde Trump än en gång att beskriva Muellers utredning som en "riggad häxjakt" som bara skadar USA:s förhållande till Ryssland.

När fredagens åtal offentliggjordes uttalade sig Trumps advokat Rudolph Giuliani på Twitter.

- De åtal som Rod Rosenstein offentliggjort är goda nyheter för alla amerikaner. Ryssarna är fast. Inga amerikaner involverade. Dags för Mueller att avsluta sin jakt och uppge att president Trump är oskyldig, skriver Giuliani.

De ryska agenter som står åtalade kommer sannolikt aldrig att höras eller dömas i USA eftersom Rysslands president Vladimir Putin tidigare sade att han aldrig kommer att överlämna ryska medborgare till USA.

I det fallet talade han om de tretton ryska medborgare som åtalades i februari.

- Aldrig, aldrig. Ryssland överlämnar inte någonsin sina medborgare till någon, sade Putin i en intervju i mars.

Åtalen mot de ryska medborgarna offentliggjordes bara tre dagar innan USA:s president Donald Trump och Rysslands president träffar varandra på presidentslottet i Helsingfors.

Rysslands utrikesministerium anser att de nya åtalen försöker "förstöra stämningen" inför toppmötet mellan de två presidenterna och uppger att det inte finns några bevis på att de åtalade personerna har någon koppling till rysk militär eller någon underrättelsetjänst.

"Ställ in mötet med Putin"

Efter åtalet mot ryska agenter kräver nu flera toppdemokrater att Trump och Putins möte ställs in, eller i alla fall övervakas av andra.

- De får inte träffas i enrum, det måste vara andra amerikaner i rummet. Är det inte högsta prioritet under mötet då ska det ställas in, säger demokratiske senatorn Mark Warner.

Toppdemokraten Nancy Pelosi säger också att mötet ska ställas in. Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer säger att det är en förolämpning mot demokratin att glatt skaka hand med Putin efter det här.

Den republikanske senatorn John Mccain säger att Trump måste ta upp frågan med Putin på måndag, annars borde mötet inte bli av.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders säger att mötet kommer att bli av som planerat.

Källor: Reuters, The Guardian, BBC, Sverigesradio

Diskussion om artikeln