Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rasmus Kupari överens med Los Angeles – prisas för sin åkning och jämförs med lagets svenska talang

Från 2018
Rasmus Kupari och Los Angeles NHL-scout Christian Ruuttu under draften 2018.
Bildtext Rasmus Kupari och Los Angeles NHL-scout Christian Ruuttu under draften 2018.
Bild: Matthew Pearce/Icon Sportswire/All Over Press

Den 18-årige ishockeyspelaren Rasmus Kupari har tecknat ett treårigt kontrakt med NHL-klubben Los Angeles Kings. Vi har sett honom spela en hel del och vi vet åt vilket håll ishockeyn är på väg, säger Christian Ruuttu som rekryterar spelare åt Los Angeles i Europa. Trots överenskommelsen tros Kupari fortsätta spela i Kärpät i höst.

Kupari draftades under midsommarveckoslutet som den första omgångens 20:e spelare av Los Angeles Kings.

– Han har farten och skickligheten som krävs för att reserveras i den första omgången, säger Ruuttu som är klubbens huvudscout i Europa.

– Vi har sett honom spela en hel del och vi vet åt vilket håll ishockeyn är på väg. Rasmus är en del av det med sin fart, skicklighet och speluppbyggnad. Vad han verkligen kan är att ta skott i farten, menar Ruuttu enligt NHL.com.

Påminner om Kempe

Klubbledningen drar paralleller till en 21-årig svensk som draftades i den första omgången för fyra år sedan.

– Hans skridskoåkning påminner väldigt mycket om Adrian Kempes, säger Mike Futa som är assisterande General Manager i klubben.

Kempe fick under säsongen sitt NHL-genombrott och noterades för 16 + 21 = 37 poäng på 81 matcher.

För finländarens del handlar det om ett standardiserat nykomlingsavtal som är tre år långt och ett så kallat tvåvägskontrakt. Har Kupari inte spelat tio NHL-matcher före sommaren 2020 förvandlas kontraktet till femårigt och tar då slut först sommaren 2023.

Direkt efter att ha blivit draftad deltog Rasmus Kupari i Los Angeles utvecklingsläger.
Bildtext Direkt efter att ha blivit draftad deltog Rasmus Kupari i Los Angeles utvecklingsläger.
Bild: Joshua Lavallee/Icon Sportswire/All Over Press

18-årige Kupari som är född och uppvuxen i Kotka har ett år kvar på kontraktet med FM-ligaklubben Kärpät där det förra säsongen blev 6 + 8 = 14 poäng på 39 matcher. Av allt att döma fortsätter Kupari i Kärpät säsongen 2018–2019.

I den nordamerikanska juniorligan OHL ägs hans rättigheter av Sault Ste. Marie Greyhounds. Kupari sade i juni att han inte har några planer på att spela juniorhockey i Kanada.

Nio färska kontrakt

Nio spelare som reserverades i den första omgången har nu tecknat kontrakt med sina NHL-klubbar, skriver NHL.com. Utanför topp-8 handlar det om Martin Kaut (16, Colorado Avalanche), Kupari (20, Los Angeles) och Dominik Bokk (25, St. Louis).

Den 1 juli tecknade Jesperi Kotkaniemi, som gick som trea i draften, kontrakt med Montreal Canadiens. Se Los Angeles kontraktsläge på sajten capfriendly.com.

Diskussion om artikeln