Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen fullträff för Narvi i spjutfinalen – Duplantis tog historiskt och efterlängtat svenskt guld

Från 2018
Uppdaterad 14.07.2018 21:23.
Teemu Narvi kastar spjut
Bildtext Teemu Narvi blev utan medalj i finalen.
Bild: Lehtikuva

Ett kast runt samma längder som i kvalet hade gett Teemu Narvi en medalj i spjutfinalen. Men spjutlöftet kom inte upp i samma nivå och slutade på sjätte plats. I herrarnas stav var Armand Duplantis överlägsen och tog Sveriges första herrguld i ett junior-VM.

Teemu Narvi skruvade upp medaljförhoppningarna rejält då han kastade 73,52 i gårdagens kval i junior-VM. Narvi som var trea i årsstatistiken inför VM var en av de stora förhandsfavoriterna i finalen men det blev ingen medalj för 18-åringen.

Narvi hade en jämn serie i finalen (70,04 – 70,95 – 71,50 – 71,71 – 70,85 – 70,47) men den stora fullträffen saknades. Hans bästa kast kom i den fjärde omgången och mätte 71,71. Det räckte till en sjätte plats.

Nivån i finalen var inte speciellt hisnande och skulle Narvi ha kastat lika långt som i kvalet så hade han blivit bronsmedaljör. Ett kast runt det personliga rekordet skulle ha gjort honom till världsmästare.

– Det var en jämntjock insats i dag. Jag lyckades inte få ut allt som fanns i kroppen, säger Narvi till Yle.

Guldet gick i stället till Nash Lowis från Australien som kastade personligt rekord med 75,31. Tzuriel Pedigo tog silver med 73,76 och bronset gick till Maurice Voigt med 73,44.

Finlands senaste spjutmedalj på herrsidan i junior-VM kom 2006 då Ari Mannio blev silvermedaljör. Två blåvita herrar har tidigare vunnit JVM-guld: Aki Parviainen och Tommi Viskari.

Efterlängtat guld för Sverige

Supertalangen Armand Duplantis var den överlägset största guldfavoriten i herrarnas stavfinal och han darrade inte på manschetten.

Sverige hade inför dagens stavfinal aldrig tagit ett guld på herrsidan i junior-VM sedan starten 1986 men nu kom det och i överlägsen stil.

Duplantis gick in i tävlingen på 550 – då halva finalfältet redan hade rivit ut sig. Han seglade lätt över den höjden samt även 560 som han säkrade guldet med.

Duplantis valde sedan att lägga ribban på 582 som han tog i första försöket och fick samtidigt mästerskaps- och stadionrekordet i sitt namn.

Följande höjd blev 601 som skulle ha betytt en förbättring av det egna juniorvärldsrekordet med åtta centimeter. Men det gick inte vägen den här gången och Duplantis var aldrig nära att klara.

Armand Duplantis
Bildtext Armand Duplantis vann guld i stav.
Bild: Lehtikuva

Karriärens näst längsta kast av Väänänen

I damernas släggfinal blev det en åttonde plats för Kiira Väänänen. Väänänens bästa kast kom i den andra omgången och mätte 61,18. Resultatet är det näst bästa som Väänänen någonsin gjort och är några decimeter från det personliga rekordet.

– Målsättningarna infriades då jag tog mig till final och knep en poängplacering, säger Väänänen efter finalen och berömmer även publiken i Tammerfors.

– Jag har aldrig haft så stort publikstöd då jag tävlat, säger hon.

Guldet gick till Camryn Rogers från Kanada som avgjorde finalen direkt i sitt första kast med 64,90 som också blev segerresultatet.

På damernas 100 meter häck blev det ingen finalplats för Saara Keskitalo. Keskitalo slutade sist i sitt semifinalheat och landade på en slutlig 21:a plats.

Diskussion om artikeln