Trumps Finlandsbesök väcker stark kritik i USA – stor enighet om att Ryssland påverkade presidentvalet
I USA riktas häftig kritik mot att landets president väljer att träffa sin ryske kollega mitt under pågående utredning om Rysslands inblandning i presidentvalet. Också Trumps sätt att mötas i enrum ogillas.
Efter att Trump kom till makten har USA-forskningen tagits på större allvar, det konstaterar man vid John Morton-centret vid Åbo universitet som bedriver mångvetenskaplig forskning av USA.
Benita Heiskanen som leder centret säger att toppmötet väckt stor kritik i USA.Trump-administrationen är insyltad i en utredning kring det senaste presidentvalet i landet och att där råder stor enighet om att Ryssland försökte påverka valutgången.
FBI utreder nu om Trumps presidentvalskampanj var direkt delaktig i den ryska inblandningen. Det här ger ett helt exceptionellt utgångsläge för mötet mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin.
Dessutom är den tidigare kampanjchefen Paul Manafort häktad och flera kampanjarbetare har medgett sin delaktighet i Rysslandshärvan. Det gör att uppståndelsen kring mötet är stor i USA.
De enda som deltar i samtalen utöver presidenterna är tolkarna och det strider mot etablerad diplomatisk praxis
Benita Heiskanen, John Mortoncentret
Efter mötena med G7-länderna och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un har det spekulerats i om Trump fortsätter med samma attityd och är betydligt välvilligare i mötet med den autoritäre Putin än med ledarna för de länder som brukat uppfattas som USA:s allierade.
Sedan tidigare är det känt att Trump föredrar tvåpartsmöten vare sig det gäller handelsrelationer eller utrikespolitik, säger Benita Heiskanen.
Föredrar enrum
Toppmötet äger rum i EU-landet Finland, men det innebär inte att unionens eller övriga världens intressen beaktas då stormaktsledarna träffas på tumanhand.
Ett annat orosmoment som lyfts fram i USA enligt Heiskanen är att de enda som deltar i samtalen utöver presidenterna är tolkarna och det strider mot etablerad diplomatisk praxis. Några andra representanter för administrationen finns inte närvarande och det väcker oro i USA för ingen vet vad som sker under mötet som inte heller protokollförs för framtiden.
Den största skillnaden med Donald Trump och övriga ledare är att han saknar erfarenhet inifrån det politiska systemet och spelreglerna är obekanta för honom. Då en ledare inte följer spelreglerna rubbar det systemet.
Både inom USA och till exempel under Natomötet har de övriga ledarna varit handfallna och lamslagna och inte vetat vad de ska göra då Trump struntat i reglerna.
Finlandsbilden i USA förlegad
Då republikens president Sauli Niinistö träffar stormaktsledarna kan det ge ett tillfälle att ta upp klimatfrågan och de arktiska områdena. Heiskanen ifrågasätter ändå uppfattningen om att Finland som värdnation får visa upp sina bästa sidor.
Heiskanen har följt de amerikanska medierna inför mötet och hon säger att Finlandsbilden där är väldigt stereotyp och präglas fortfarande av det kalla kriget. Utvecklingen efter det och faktum att Finland är ett EU-land noteras inte alls.
Därför är tolkningen att mötet ordnas inom Putins intressesfär och att det gynnar Ryssland. Till och med finlandiseringsbegreppet lyfts in flera gånger, nu i syfte att hävda att det är Trump som dansar efter Putins pipa.