Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finncon samlar tusentals fantasyfantaster – "Festivalen viktig för communityn"

Från 2018
Saga Brushane utklädd till Undyne i Undertale.
Bildtext Saga Brushane utklädd till Undyne i Undertale.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Vänner av science fiction och fantasy samlas vid Åbo universitet den här helgen. Finncon 2018 gör en satsning på det svenskspråkiga programmet i år.

En timme efter öppning anländer besökare i en jämn ström till Åbo universitet där borden står färdigt uppradade med böcker, konst, smycken, drakar och diverse prylar.

Trots hettan under lördag förmiddag har många klätt sig i peruker, kroppsmålningar och heltäckande dräkter i tjocka material. Årets Finncon har börjat med besked.

Saga Brushane, Alma Soikkeli och Rosa Kantola.
Bildtext Saga Brushane, Alma Soikkeli och Rosa Kantola.
Bild: Yle/Lina Frisk.
En person utklädd under Finncon tittar på böcker.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Vilgot Strömsholm står och säljer skjortor med festivalens logo tryckt på bröstet. Han är kassör och ansvarig för det svenskspråkiga programmet under årets Finncon i Åbo.

- Det känns ganska hektiskt just nu. Men den värsta kön har börjat lätta, säger Strömsholm medan han betjänar ytterligare en besökare som vill ha en festivalskjorta.

Litteraturfestivalen har planerats i flera år

Det är fjärde gången Finlands största litteraturfestival för science fiction och fantasy ordnas i Åbo. Till universitetsområdet, där festivalen ordnas, väntas tusentals science fiction-entusiaster.

Det innebär en hel del planering för arrangörerna.

- Vi började planera årets festival för tre år sedan, konstaterar Strömsholm.

Vilgot Strömsholm.
Bildtext Vilgot Strömsholm.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Hedersgästerna i år är Lauren Beukes från Sydafrika och finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoff. Årets forskarhedersgäst är docent Merja Polvinen från Helsingfors universitet.

Även om huvudfokus under festivalen är på litteratur, är programutbudet mer mångfasetterat. Det pågår tio parallella programspår under både lördag och söndag. Sammanlagt innebär det kring hundra programpunkter.

- Festivalen förgrenar sig åt alla håll. Utöver paneldiskussioner, föredrag och författarintervjuer finns här också teater och musik. Jag ser mer fram emot teatern som jag ska spela huvudrollen i. Det står i programbladet att det är bisarrteater och det kommer det att vara.

Ett av försäljningsborden under Finncon i Åbo.
Bild: Yle/Lina Frisk.
Ett av försäljningsborden under Finncon i Åbo.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Under Finncon-festivalerna brukar besökarantalet vara 3 000-4 000, vilket arrangörerna också förväntar sig i år.

Strömsholm berättar att den allra första Finncon, som ordnades 1986, hade en inträdesavgift. Men enligt honom lyckades festivalen inte så bra. Därför har man valt att hålla festivalen inträdesfri sedan dess.

En kvinna som tittar på böcker.
Bild: Yle/Lina Frisk.
Personer som går i en trappa.
Bild: Yle/Lina Frisk.

En annan orsak till att de fortsatt hålla festivalen gratis, trots det stora intresset, är för att sänka tröskeln för nya besökare att delta i festivalprogrammet.

- Vi vill fram för allt locka unga till hobbyn och då ska ekonomin inte hindra en från att delta. Av samma orsak flyttar festivalen mellan fyra olika städer så att så många som möjligt ska ha kort resa till evenemanget någon gång.

Den vanligaste uniformen för ett science fiction-fan är en svart t-skjorta.

Till Finncon kommer det besökare från hela Finland samt utomlandsifrån. Bland besökarna brukar det speciellt finnas vissa hängivna hobbyister från Sverige.

En ursäkt att klä ut sig

Emma Venäläinen, Inga Delahay, Elina Keskitalo kom precis till festivalområdet. Delahay har tagit sig från Jyväskylä för att gå på Finncon.

- Vi har varit flera gånger tidigare på Finncon och det är roligt att få sätta på sig något lustigt, säger Delahay.

Emma Venäläinen, Inga Delahay, Elina Keskitalo
Bildtext Elina Keskitalo, Emma Venäläinen och Inga Delahay.
Bild: Yle/Lina Frisk.

De har alla tre klätt upp sig festivalen till ära. Keskitalo har klätt ut sig till sin favoritkaraktär från filmen The Nightmare Before Christmas. Venäläinen och Delahay har valt två karaktärer från Disney-filmen Hercules.

- Vi har klätt ut oss för att det är roligt. Fast man inte skulle delta i någon tävling så är det roligt att få uttrycka sig på det här sättet, säger Venäläinen som skapat sin egen version av Disneyfiguren Hades.

Delahay i sin tur är Megara från Disneyfilmen Hercules.

Emma Venäläinen,
Bildtext Emma Venäläinen.
Bild: Yle/Lina Frisk.
Elina Keskitalo.
Bildtext Elina Keskitalo.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Dagens program är inte spikat för dem.

- Vi går säkert omkring här, köper onödiga saker och går på bra programpunkter, säger Venäläinen.

- Målet är att se ifall vi hittar lite bekanta. Troligen kommer vi shoppa en hel del, säger Keskitalo.

Satsning på det svenska programmet

Inför i år har det gjorts en större satsning på det svenskspråkiga programmet. Dessutom är den finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoff en av hedersgästerna under festivalen.

Innan Turtschaninoffs frågestund under lördagsförmiddagen sätter igång avslöjar sorlet i publiken att flera svenskspråkiga finns bland besökarna.

Maria Turtschaninoff blir intervjuad i ett auditorium under Finncon.
Bildtext Maria Turtschaninoff.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Den prisbelönta författaren Turtschaninoff är bland annat känd för Maresi-bokserien som nått internationell framgång.

- Det är unikt att vi har en finlandssvensk hedersgäst i år. Det har vi inte haft tidigare. Många i arrangörsstaben har läst mycket av henne. Och en hedersgäst betyder att det är en bra författare, säger Strömsholm.

Förutom Turtschaninoffs förtjänster som författare förklarar Strömsholm att det är viktigt att hålla festivalen tolerant och mångsidig.

- Vi tycker att det är roligt att våra författare har olika modersmål och är från flera olika regioner.

Festivalen viktig för communityn

Enligt Strömsholm är festivalen väldigt viktigt för vänner av science fiction och fantasy. Det syns också vid de olika programpunkterna - och när festivalen ska ordnas.

- Trots det stora utbudet av program dyker det alltid upp människor till varje programpunkt. Dessutom kan man alltid lita på att det finns frivilliga som hjälper till att ställa i ordning festivalen.

Tre Star Wars-figurer under Finncon.
Bild: Yle/Lina Frisk.
Två Star Wars-figurer under Finncon.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Då man går omkring på festivalområdet möts man av den ena mer spektakulära dräkten efter den andra. Men Strömsholm skulle inte säga att normen inom communityn är att klä ut sig.

- Det kanske verkar som om det är fler som är utklädda eftersom de oftast blir fotograferade. Men jag skulle säga att den vanligaste uniformen för ett science fiction-fan är en svart t-skjorta.

En besökare vid Finncon tittar på saker på ett bord.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Diskussion om artikeln