Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten skulle byta ut medaljen mot fler finalplatser: ”Ger en bättre bild av bredden i åldersklassen”

Från 2018
Helena Leveelahti jublar med Finlands flagga
Bildtext Helena Leveelahti tog silver i junior-VM.
Bild: Lehtikuva

Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo tycker att de finländska friidrottarna gjorde en godkänd insats i junior-VM i Tammerfors. Trots att det bara blev en medalj behöver man inte hänga läpp, det viktigaste är att titta på antalet finalplatser anser han.

Finlands medaljsaldo i junior-VM i Tammerfors blev ett silver som Helena Leveelahti knep i diskus. Det är ett sämre resultat än i VM för två år sedan som gav tre finländska bronsmedaljer.

Förutom Leveelahtis silver blev det ytterligare åtta placeringar bland de tio bästa. Bakom Leveelahti stod Teemu Narvi för den näst bästa insatsen med sin sjätteplats i spjut samt Elina Kinnunen och Saga Andersson med sina sjundeplatser.

Lagledaren Hannu Hämäläinen anser att Finland har gjort ett bra VM då en knapp tredjedel av idrottarna förbättrade sina personliga rekord och nästan hälften satte nytt säsongsbästa.

Även Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo är nöjd med mästerskapet även om han gärna skulle ha sett fler finländare i finalerna.

– Jag tycker att tävlingarna är helt godkända för de finländska idrottarnas del. Jag tycker att man ska titta på hur många som kommer bland de tio till tolv bästa, det ger en bättre bild av vilken bredd friidrotten har i den här åldersklassen.

– I den kategorin skulle jag gärna ha sett fler finländska namn. Att det inte blir så många medaljer stör inte mig. Jag skulle till och med byta ut medaljen mot fler placeringar bland de åtta bästa, säger han.

Helena Leveelahti visar upp sin silvermedalj.
Bildtext Helena Leveelahti blev Finlands enda medaljör i VM.
Bild: Lehtikuva

Vad berättar insatsen om var finländsk juniorfriidrott står i internationell jämförelse?

– Vi har kanske tappat lite jämfört med för några år sedan. Då var det en stor hype kring de som är födda 1999, men så blir det ofta i ung ålder.

– Det som är mest avgörande är vad som händer framöver. Att man tappar lite mark innan man blir fullvuxen gör inget, säger Ylöstalo.

Att som finländsk junioridrottare få tävla på hemmaplan i ett världsmästerskap kommer att ha en betydande roll om och då man väljer att satsa vidare tror Ylöstalo.

– Det ger otroligt många minnen och framför allt en stor gnista att satsa vidare. Man märker vad friidrotten handlar om och att få tävla i stora mästerskap.

Fler medaljer till Sverige och Norge

Då Finland landade på en medalj i Tammerfors gick det en aning bättre för Sverige och Norge. Sverige tog ett guld och ett silver genom Armand Duplantis och Lisa Gunnarsson i stav.

För Norges del ordnande Jakob Ingebrigtsen två medaljer, silver på 1500 meter och brons på 5000 meter.

– Norden fick några medaljer men här gäller samma sak, jag skulle ha hoppats på några fler placeringar bland de tio bästa, säger Ylöstalo.

De bästa finländska placeringarna i VM:

2. Helena Leveelahti, diskus

6. Teemu Narvi, spjut
7. Elina Kinnunen, spjut
7. Saga Andersson, stav
8. Kiira Väänänen, slägga

9. Viivi Lehikoinen, 400 meter häck
10. Eero Ahola, kula
10. Juuso Toivonen, tiokamp
10. Stafettlaget 4 x 100 meter herrar

Diskussion om artikeln