Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Världens blickar på Helsingfors – det här händer idag

Från 2018
Uppdaterad 16.07.2018 08:38.
Poliser i centrum av Helsingfors
Bildtext Säkerhetsarrangemangen är rigorösa inför toppmötet i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Vid klockan 13 på måndag vänds världens blickar mot Finland, då presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin träffas för ett toppmöte i Helsingfors.

Mötet har förberetts intensivt de senaste veckorna, sedan det blev klart att toppmötet verkligen ordnas i Helsingfors och nu är dagen här.

USA:s president Donald Trump och hans fru Melania Trump landade vid niotiden på söndag kväll med Air Force One på Helsingfors-Vanda flygplats. Kortegen åkte sedan till Fiskartorpet i Munksnäs där de har övernattat.

Trump: Låga förväntningar på mötet

President Donald Trump lät sig inte intervjuas och gav inga utlåtanden vid ankomsten. Han har tidigare skrivit på Twitter att han ser fram emot mötet med Vladimir Putin.

Han har ändå sagt att han inte har några större förväntningar på mötet. Men att ses ansikte mot ansikte är alltid en bra sak, enligt honom.

-Det är bra att träffas. Jag tror på möten, sa Trump i en intervju för amerikanska CBS.

Niinistö och Trump möts först, Putin framme på förmiddagen

Vid niotiden på måndag morgon åker Trump till president Sauli Niinistös tjänstebostad Talludden som ligger rätt nära Munksnäs för ett möte. Samtidigt kommer Melania Trump att träffa fru Jenni Haukio.

På förmiddagen anländer Rysslands president Vladimir Putin till Helsingfors-Vanda flygplats och vid 13-tiden i dag möts Trump och Putin på tu man hand i presidentens slott i Helsingfors centrum.

Senare utvidgas träffen till ett lunchmöte med fler deltagare och efter det kommer man att träda fram inför pressen.

Soini: Viktigt att mötet blir av

Finlands utrikesminister Timo Soini sa i går kväll att det viktiga är att samtalen överhuvudtaget äger rum.

Utrikesminister Soini sa sig alltså tro att båda presidenterna gärna ser att signalen från toppmötet blir att de kommer överens och kan diskutera med varandra.

Enligt Soini ska det ses som ett förtroende för Finland, att Trump och Putin håller sitt toppmöte här.

Ingen officiell agenda för samtalen har offentliggjorts.

Mötet kan komma att gälla Syrien, konflikten kring Krim och Ukraina, och misstankarna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Diskussion om artikeln