Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Argentinas förbundskapten får gå trots kontrakt till 2022 – dyr affär för förbundet

Från 2018
Lionel Messi och Jorge Sampaoli i Argentinas gruppspelsmatch mot Nigeria.
Bildtext Lionel Messi och Jorge Sampaoli i Argentinas gruppspelsmatch mot Nigeria.
Bild: TOLGA BOZOGLU / EPA / AOP

Argentina spekulerades på förhand vara en potentiell guldkandidat i fotbolls-VM. Spelmässigt var lagets turnering ändå något av en pannkaka och nu agerar förbundet. Som ett resultat av det får Jorge Sampaoli som skulle lotsa Argentina i VM 2022 tacka för sig.

Efter bleka VM-insatser har chefstränaren alltså nu gjort sitt.

– Idag har Argentinas fotbollsförbund och Jorge Sampaoli kommit överens om att han slutar som förbundskapten, meddelar förbundet.

Sampaoli tecknade så sent som ifjol ett femårskontrakt då han tog över landslaget mitt under kvalet. Tanken var att han skulle lotsa Argentina i VM 2022 men i stället lämnar han posten efter 15 matcher och saldot 7–4–4.

Enligt uppgifter ska Sampaoli inte ha varit villig att avgå och därför förväntas den 58-årige tränaren få ett saftigt avgångsvederlag på cirka 1,7 miljoner euro.

Vidare med knapp marginal

Argentina som gällde som förhandsfavorit i sin VM-grupp förlorade mot Kroatien med 0–3 och tog sig vidare efter en svettig avslutning.

Marcos Rojos 2–1-segermål i den 86:e minuten mot Nigeria i den sista gruppspelsmatchen räckte slutligen till avancemang.

I åttondelsfinalen mot Frankrike blev det respass för Argentina efter en 3–4-förlust.

Under VM spekulerades det friskt i att Sampaoli hade tappat kontrollen över laget och att lagets stjärnor, med Lionel Messi i spetsen, bestämde över såväl taktik som laguttagning.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln