Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera grönområden piffas upp på Kimitoön – nu är det Bruksparkens tur

Från 2018
En grön park med en sandväg i mitten.
Bildtext Bruksparken i Dalsbruk ska bli ännu mer inbjudande.
Bild: Amanda Vikman/Yle

På Kimitoön satsas just nu på grönområden då till exempel idrottsplanen i Dalsbruk ska få nya aktiviteter och gräsmattan intill Villa Lande förvandlas till ett rekreationsområde.

- Planeringen av grönområdena på Kimitoön har kanske blivit lite efter så det är en av orsakerna till att vi rustar upp flera områden samtidigt, säger Jonas Pomrén, fastighets- och infrachef vid Kimitoöns kommun.

I juli är det mycket trafik förbi parken som ligger intill gästhamnen i Dalsbruk. Juuso kommer susande förbi med sin elcykel och han berömmer lekparken.

- Här brukar jag vara med barnbarnen. Men kanske den här delen närmare hamnen är lite mörk, säger han.

Detsamma tycker Sari från Östnyland som besöker sin vän på hennes stuga i Dalsbruk. Hon tycker också att man kanske kunde väcka fontänen till liv igen.

- Vattnets forsande gör ju att människor får ro - då skulle kanske människor vara lite mera där. Om man exempelvis skulle börja med det, funderar hon.

Arto Mustonen tycker att parken är ganska bra och att det största problemet är folkbristen.

Arto Mustonen.
Bildtext För Arto Mustonen är Bruksparken välbekant och han tycker att man borde vara rädd om de gamla träden.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Här var ju helt annorlunda under Baltic Jazz, då var det fint med allt folk i parken, säger han.

De stora träden innebär en skuggig park som är tacksam under heta sommardagar, men många tycker också att det blir lite mörkt.

- Jag ser nog mest en styrka i att det finns hundratals år gamla träd här i parken. De här träden har sett mycket av industriell historik i Finland, säger han.

Kommentarer tas i beaktande under planeringen

Pomrén säger att man vid kommunen ännu inte har några egna upplägg utan hoppas på förslag från kommuninvånarna.

- Parken är ju redan nu i gott skick men man kunde säkert göra den ännu bättre, till exempel fontänen vill vi väcka till liv men bara för att få någon att komma och se på den kostar ganska mycket så vi kanske får göra en egen plan för den, säger han.

Mosaikmönster i mörkblått, grönt och vitt i en cementfärgad fontän.
Bildtext Fontänen har inte fungerat på många år.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Pomrén säger att man nu satsar på grönområden för att göra alla stigar och vackra naturområden mer tillgängliga för invånare och besökare. Parken vid Villa Lande är under arbete och ligger efter i tidtabellen.

- Någon pratade om att det skulle vara färdigt i maj men så blev det ju inte. Hellre gör vi det noggrant och med eftertanke än att vi skyndar på bara för att få dit saker, säger han.

Diskussion om artikeln