Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Det här bör du veta inför Finlands premiär i U19-EM i Vasa

Från 2018
Uppdaterad 16.07.2018 19:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
U19-EM i fotboll, FIN - ITA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

VM-festen är över, men för den som har svårt att handskas med fotbollsabstinensen är räddningen här. Junior-EM startar i Vasa i dag, med en godbit direkt. Finland inleder mot Italien, en av de största favoriterna i turneringen.

Finland-Italien, U19-EM i fotboll

Vasa, klockan 20.00.

Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts och expertkommentator Petri Vuorinen.

Programmet är inte längre tillgängligt
U19-EM i fotboll, FIN - ITA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vad är det här för turnering egentligen?

För det första: en turnering med ett aningen missvisande namn. Officiellt handlar det om de europeiska under-19-mästerskapen, men spelarna som får vara med ska vara födda efter den 1 januari 1999.

Det betyder att en stor del av de medverkande redan hunnit fylla 19 och det skulle vara lika korrekt att prata om U20-EM.

Men strunt i såna detaljer, är det här en stor sak?

Både ja och nej. Det här är en turnering som arrangeras en gång i året, och Uefa försöker oftast ge arrangemangen till mindre orter och fotbollsländer. I fjol hölls slutspelet i Georgien. Nästa år är det Armeniens tur och om två år är Nordirland värd.

Turneringen har faktiskt också ordnats i Finland två gånger förr, 1982 och 2001. De allra bästa unga spelarna finns heller inte med i den här turneringen, de har fullt upp med sina klubblag.

Men lika klart är att många av dagens absoluta toppspelare har varit med i det här slutspelet tidigare i sina karriärer och att kommande världsstjärnor visar upp sig i Österbotten de kommande veckorna.

Hur är turneringen uppbyggd? Är det logiskt?

Väldigt logiskt. Två spelorter: Vasa och Seinäjoki. Två grupper med fyra lag i varje, de två bästa i varje grupp går till semifinal.

Tränarna Helio Sousa (Portugal), Juha Malinen (Finland) och Pål Arne Johansen (Norge)
Bildtext Tränarna Helio Sousa (Portugal), Juha Malinen (Finland), Pål Arne Johansen (Norge) och Paolo Nicolato (Italien).
Bild: Samppa Toivonen / All Over Press

På pappret dessutom två jämnstarka grupper med England, Frankrike, Ukraina och Turkiet i den ena medan Italien, Portugal och Norge gör Finland sällskap i den andra.

Aj så enkelt, inget mer invecklat?

Njaa, finns en överkurs också. Vartannat år fungerar U19-EM också som kvalificering för Fifas VM och i sommar får de fem bästa en plats i nästa års VM-slutspel i Polen.

Det betyder att de två grupptreorna spelar en extra match om att sluta femma och få fortsätta med VM.

Favoriterna då? Vilka är de?

England vann för ett år sedan och är huvudfavorit också den här gången. En av den turneringens skyttekungar är med också i år, Ben Brereton som den gångna säsongen spelat massor för Nottingham Forest i Championship.

Ben Brereton i Nottinghams tröja.
Bildtext Ben Brereton som nyss fyllde 18 gjorde fem mål på 35 matcher i Championship.
Bild: Jon Hobley/ProSports/REX/All Over Press

Huvudutmanarna är tre: Italien, Frankrike och Portugal. Går den här kvartetten inte till semifinal är det en överraskning.

Finlands placering då? Vad är realistiskt?

Tränaren Juha Malinen har inför EM sagt att målet är att ta en VM-plats, det vill säga först och främst vara bland de tre bästa i gruppen. Betyder kanske i klartext att acceptera förlust mot Italien i kväll, slå Norge på torsdag och få en häftig gruppavslutning mot Portugal på söndag.

Juha Malinen
Bildtext Juha Malinen fyller 60 år på måndag då EM sparkar i gång.
Bild: Lehtikuva / Timo Aalto

Hur har uppladdningen inför hemma-EM gått då?

Sett över hela perioden sen Finland fick arrangemangen är svaret "verkligen inte bra". Lagets resultat var länge usla, och Bollförbundet tog i våras det drastiska beslutet att sparka tränaren Kimmo Lipponen och ersätta honom med en man som på kort tid kan få ut maximalt av en ung trupp: Juha Malinen.

Sedan underlättade det ju inte heller att Finlands potentiellt bästa spelare valde Rysslands landslag i stället: Sergei Eremenko.

Men nu verkar Malinen ha skapat en bra stämning i truppen och möjligheten till ett överraskande bra finländskt resultat finns absolut.

Finlands mest intressanta spelare då? Släng ut några namn.

Okej, plockar tre. Yttern Timo Stavitski gick från RoPS till Caen i vintras och fick överraskande mycket speltid i den franska ligan. Med nio matcher i Ligue 1 i vår borde han vara högaktuell för A-landslaget.

Finlands Timo Stavitski kämpar om bollen i genrepet mot Turkiet.
Bildtext Finlands Timo Stavitski kämpar om bollen i genrepet mot Turkiet.
Bild: Lehtikuva / Timo Aalto

Abukar Mohamed flyttade från TPS till Lazio och har en enorm potential, här i en nyckelroll som defensiv mittfältare.

Och Saku Ylätupa från Ajax är viktig i det offensiva spelet, en bra passningsspelare som kan hålla i bollen och spela fram till mål.

Är det nån fotbollsfeber i Vasa då?

Feber är kanske att ta i, ett U19-EM lockar givetvis inga större turistströmmar. Men gott om talangscouter och klubbrepresentanter är på plats, och framför allt har arrangörerna haft en utmärkt taktik när det gäller biljetterna.

Låga priser och lyckad marknadsföring har gjort att kvällens finländska premiär är utsåld. Så det här kan faktiskt bli riktigt kul.

Diskussion om artikeln