Hoppa till huvudinnehåll

Sport

U19-EM sparkade igång – Portugal öppnade segerkontot i Finlands grupp

Från 2018
Miguel Luois skjuter ett skott
Bildtext Miguel Luis gjorde Portugals andra mål i matchen.
Bild: Samppa Toivonen

Portugal är en av förhandsfavoriterna i U19-EM och i premiären gjorde man jobbet mot Norge. Ett norskt reduceringsmål i slutet av matchen fick Portugal lite i gungning men laget redde ut stormen och tog tre poäng.

Förutom Finland spelar också Italien, Portugal och Norge i grupp A i U19-EM. De två sistnämnda länderna fick äran att öppna EM och det blev portugisisk seger med 3–1.

Portugal som förlorade EM-finalen mot England förra året tog ledningen i mitten av den första halvleken. Francisco Trincao dunkande in 1–0 efter svagt norskt försvarsspel.

Portugal gjorde också 2–0 innan paus. Sportingspelaren Miguel Luis försök till inlägg från högerkanten överraskade den norske målvakten Julian Faye Lund som stod felplacerad och bollen gick in i mål via stolpen.

Portugal var nära ett tredje mål då en dryg kvart återstod att spela men José Gomes som var bästa målskytt i EM förra året sköt förbi då han hade öppet mål.

Norsk reducering och nick i ribban

Ett mål där och Portugal skulle ha stängt matchen men i stället var det Norge som reducerade. Norge hade ofta svårt att komma igenom Portugals fyramannaförsvar men Eman Markovic gav laget hopp med sitt mål i den 82:a minuten.

Markovic hade tre försvarare mot sig men tog sig in i straffområdet och vinklade in reduceringen. Norge var också riktigt nära en kvittering i den 88:e minuten men Erling Braut Hålands nick gick i ribban.

Portugal lyckades hålla undan för Norges anstormning och på stopptid fastställde Francisco Trincao slutresultatet till 3–1.

Finland går in i turneringen ikväll klockan 20 då laget möter Italien i Vasa. Matchen sänds direkt i TV2 och på Arenan med referat på svenska av Christoffer Herberts och expertkommentator Petri Vuorinen.

Resultat:

Norge – Portugal 1–3
24 min 0–1 Francisco Trincao
41 min 0–2 Miguel Luis
82 min 1–2 Eman Markovic
90+3 min 1–3 Francisco Trincao

Publik: 1830

Diskussion om artikeln