Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland brände flera jättelägen i premiären – Italien vann efter Zaniolos kliniska avslut

Från 2018
Uppdaterad 17.07.2018 05:57.
Saku Ylätupa missar ett friläge mot Italien.
Bildtext Saku Ylätupa hade flera chanser att göra mål mot Italien.
Bild: All Over Press

Finland gjorde allt rätt i EM-premiären mot Italien i Vasa utom mål. Saku Ylätupa och Eetu Vertainen hade flera chanser men lyckades inte spräcka nollan. Insatsen bådar ändå gott för fortsättningen i mästerskapet.

Finland och Italien bjöd på en fartfylld, händelserik och rolig EM-premiär inför fullsatta läktare på Sandvikens stadion i Vasa. Matchen borde ha resulterat i flera mål men bara ett gjordes. Italien vann med 1–0 efter Nicolo Zaniolo mål i den 43:e minuten.

– Italien hör till de fem bästa länderna i Europa. Vi hade fem bra chanser i första och ytterligare några i andra halvlek och det borde räcka. Vi måste få spela fler matchen av den här typen, säger Finlands chefstränare Juha Malinen till Yle efter matchen.

Zaniolo som nyligen värvades till Roma från Inter gjorde segermålet efter ett kliniskt avslut. Italien kontrade snabbt och Zaniolo gjorde inget misstag i straffområdet.

Ett tungt mål för Finland som spelade riktigt bra under den första timmen. Strax innan Zaniolos mål hade Eetu Vertainen två riktigt vassa lägen att ge Finland ledningen men missade båda.

Ajaxproffset Saku Ylätupa hade också chanser att göra två mål i den första halvleken men brände båda sina frilägen.

Nicolo Zaniolo jublar efter sitt mål mot Finland
Bildtext Nicolo Zaniolos mål gav Italien segern mot Finland.
Bild: All Over Press

Leislahti räddade Finland i början av matchen

Finland skapade chanser men det gjorde även Italien, framför allt i den första halvleken. Redan i den fjärde minuten kunde Davide Bertella ha gett laget ledningen men Finlands målvakt Rasmus Leislahti gjorde en bra fotparad.

En kvart in i matchen fick Leislahti sträcka ut ordenligt för att rädda Gianluca Scamaccas skott från distans.

Finland fortsatte att trumma på efter paus medan Italien valde att fokusera mer på försvarsspelet. Backen Teemu Jäntti var nära att kvittera direkt efter paus och tio minuter in i den andra halvleken fick Saku Ylätupa ett nytt friläge men Alessandro Plizzari räddade till en hörna.

Finland mattades av under slutskedet av den andra halvleken och lyckades inte komma till lika vassa lägen som under den första timmen. En sista chans till en kvittering fick Jaakko Oksanen i den 90:e minuten men Plizzari räddade finländarens skott.

– Trots att det blev förlust så kan vi lämna planen med huvudet högt. Det här var en riktigt bra kämpainsats av oss. Vi har ändå bara oss själva att skylla då vi inte gör mål på våra chanser, säger Saku Ylätupa.

Finland fick lämna premiären utan poäng, precis som också Norge gjorde i gruppens första match. Finland och Norge möts i nästa match i Seinäjoki på torsdag.

Resultat:

Finland – Italien 0–1
43 min 0–1 Nicolo Zaniolo

Publik: 5016

Diskussion om artikeln