Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlandsarenan: Invandring diskuteras för ensidigt i finländsk press

Från 2018
Uppdaterad 17.07.2018 12:51.
Mediediskussion på SuomiAreena
Bild: Yle/Markku Sandell

Är medierna "rädda för svarte man" var frågan i Björneborg i går då politikveckan Finlandsarenan körde igång ordentligt. Enligt forskning är finländska medier neutralt inställda till invandring, med en viss tendens till negativ rapportering. Trots det tror många att medierna mörklägger invandringens dåliga sidor.

Ungefär så kan en av de första paneldiskussionerna på Finlandsarenan sammanfattas. Den första dagen på politikveckan i Björneborg hamnade lite i skuggan, under en annars så solig dag, på grund av presidentmötet i huvudstaden. Innehållet var inte mindre kvalitativt för det.

Diskussionen, som modererades av Yle Ykkösaamus redaktör Olli Seuri, kom snabbt att handla om porträtteringen och den bristande representationen av icke-vita personer i Finlands medier.

Jag kom till Finland för 25 år sedan och jag vill inte längre framställas som invandrare

Yagmur Özberkan

- Jag kom till Finland för 25 år sedan och jag vill inte längre framställas som invandrare, utan hellre som finländare, konstaterade programledaren och journalisten Yagmur Özberkan, en av panelisterna.

Özberkan gör tillsammans med Susani Mahadura ett diskussionsprogram på Yle Puhe.

Hon och branschtidningen Journalistens nya chefredaktör Maria Pettersson kritiserade medpanelisten Jouko Jokinen, ansvarig chefredaktör för Yles finskspråkiga nyhetsverksamhet, för att föra en ensidig linje vid rapporteringen om inflyttade finländare.

Maria Pettersson och Yagmur Özberkan på SuomiAreena.
Bildtext Maria Pettersson, Journalistens chefredaktör, och radioprofilen Yagmur Özberkan.
Bild: Yle/Markku Sandell

Attitydproblem under krisen 2015

Bilden blir skev, menar de, då det konsekvent poängteras att en person är invandrare bara då de har gjort något dåligt. Samtidigt är alla finländare oavsett hudfärg och födelseland om nyheten är positiv.

Det här var som mest tydligt under den så kallade flyktingkrisen 2015, menade paneldeltagarna.

Migrationsinstitutets forskare Miika Tervonen förklarade att rapporteringen under krisen kom att handla enbart om flyktingar och asylsökande, trots att invandringen i första hand kommer från andra områden, som Ryssland och Estland.

Publiken kan då få uppfattningen att en okontrollerad flyttningsrörelse är på väg från länder som dessutom porträtteras som farliga.

Pettersson och Özberkan kritiserade också det panikartade bildspråk som journalister använder. Ord som "våg" och "lavin" (tulva och vyöry på finska) är laddade och sprider onödiga krissignaler. Redan då trehundra bulgariska flyktingar kom till Finland 2009 beskrevs det som en "flyktingvåg", påpekade Tervonen.

Forskaren Miika Tervonen
Bildtext Migrationsinstitutets ansvariga forskare Miika Tervonen.
Bild: Yle/Markku Sandell

Finländska medier var inte beredda på en situation som den 2015, och därför brast det i bevakningen. Medierna lyckades inte heller berätta tillräckligt mycket om situationen i Syrien och andra länder för att publiken skulle kunna skapa sig en helhetsbild.

Medierna mörkar inte, i motsats till mångas uppfattning

En annan diskussion berörde den av delar av samhället bevisat felaktiga uppfattningen om att medier, inte bara i Finland utan i hela världen, döljer eller mörkar sanningen om invandring, islamiseringen av samhället och andra relaterade fenomen.

Sannfinländarnas partitidnings chefredaktör Matias Turkkila befann sig också i Björneborg och sade sig vara av just den uppfattningen. Miika Tervonen kunde underminera konspirationsteorin med att visa forskningsresultat, som säger att mediebevakningen av invandring i Finland är neutral med en viss benägenhet att vara mer negativ.

Inte heller Turkkilas påstående om att medier publicerar enbart framgångssagor om invandrare stämmer, enligt Tervonen.

Vita journalister

En delorsak till att rapporteringen om invandring är bristande kan vara att det finns ytterst få icke-vita journalister. Dels förblir invandringen en problematisk och mystisk fråga om det inte finns erfarenhet på redaktionerna, dels förblir den rasifierade människan rasifierad om inte svarta och bruna journalister blir mer vanliga.

Abdirahmin Hussein på SuomiAreena
Bildtext Politikern Abdirahim Hussein är trött på att bara höras som mörkhyad, och skulle hellre prata om ekonomi.
Bild: Yle/Markku Sandell

Det sistnämnda problemet innebär att människor med annan hudfärg hörs nästan enbart i frågor som på något sätt berör rasism eller deras hudfärgs ursprung.

"Kritiska röster kan inte tystas ner"

Yles ansvariga chefredaktör Jouko Jokinen mötte kritiken från panelen med att ta upp fallet Sverigedemokraterna.

I Sverige stängde inte bara de andra partierna men också medierna länge ute SD från största delen av det offentliga rummet, vilket har lett till ett ökat stöd för partiet och ett ökat stöd för uppfattningar som är osanna. Medierna i Sverige har uppenbarligen också bevakat så kallade problemområden bristfälligt.

Källa: Yle Uutiset, Markku Sandell

Uppdaterad 12.54: SuomiAreena ändrad till Finlandsarenan.

Diskussion om artikeln