Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö i CNN:s intervju: "Ryssland vet att en invasion av de baltiska staterna leder till tredje världskriget"

Från 2018
Uppdaterad 17.07.2018 18:43.
Sauli Niinistö och Donald Trump
Bildtext Niinistö och Trump kom till synes väl överens redan innan duon åt frukost på toppmötesdagen.
Bild: Lehtikuva

Nyhetsgiganterna CNN och veteranankaret Christiane Amanpour fick en exklusiv intervju med president Sauli Niinistö. I intervjun pratar Niinistö om vikten av dialog mellan öst och väst, och förnekar att Finlands politik styrs av stormakterna.

Att toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin skulle ha varit Sauli Niinistös idé, som Amanpour inledde intervjun med att säga, kan de lärde tvista om, men Finlands president fick i alla fall rejält med sändningstid på CNN i går, nästan tio minuter.

- Alla i väst, om man vill kalla det så, har hoppats på att dialogen ska fortsätta, eller återupptas igen, säger Niinistö i intervjun.

Enligt Niinistö talade han med Trump om Nato- och EU-ländernas oro för hans uttalanden om försvarssamarbetet. Niinistö betecknar det som en positiv sak att Trump inte pratade om Nato alls under måndagen.

Putin "inte längre isolerad"

Trots Amanpours idoga försök vägrade Niinistö svara på frågor om Trumps presskonferens och det kritiserade uttalandet om att han litar mer på Putin än på sina underrättelseorgan.

Niinistö tror att Putin är nöjd med mötet men att han också behöver börja lösa de kriser han skapat.

Niinistö i intervju med Amanpour.
Bild: Skärmdump från CNN

- För Putin var det viktigt att komma på god fot med en amerikansk president. Men han lämnar också med en börda; om de stora problemen (Krim, Syrien mfl, red.anm.) fortsätter - Ryssland har varit isolerat en lång tid nu - kommer de ändå att behöva lösas snart, säger Niinistö.

"Underligt att kalla Finland neutralt"

Amanpour frågade Niinistö om Finlands relation till Ryssland. "Efter kalla kriget vände ni er mot väst", konstaterar hon och en uppenbart uppgiven Niinistö får lov att ge den finländska versionen av efterkrigstiden.

- Egentligen har vi nog alltid känt oss som en del av väst. Men jo, vi är EU-medlemmar, vi samarbetar militärt med bland annat Nato och USA.

- Så jag tycker det är underligt att kalla Finland neutralt.

Amanpour: Det fanns ett lustigt citat om Finland under kalla kriget, "Du måste buga österut utan att visa baken åt väst".

- Det var säkert sant på 50-talet. Men man måste minnas att Finland är det enda landet Stalin anföll men inte erövrade, säger Niinistö och slår fast att Finland inte bugar åt något håll.

Ingen oro för ryska aggressioner

För oss finländare kan det tänkas som en ickefråga men Amanpour bad Niinistö kommentera ryska försvarsövningar i Östersjön, då han uttryckt en önskan om att stormaktspresidenterna kunde ta upp den frågan. Niinistö tonar ändå ner den amerikanska skrämselretoriken.

- Jag tror inte att Ryssland kommer att anfalla vare sig Finland eller de baltiska staterna. Ryssland vet att Natos närvaro i Baltikum betyder att alla sorters militära insatser inte skulle leda till bara strider i Finland eller de baltiska länderna utan till tredje världskriget.

- Ingen skulle vinna det kriget. Eventuellt skulle någon förlora mindre än andra, men ingen vinnare, säger Niinistö diplomatiskt.

CA: Tror du USA:s Natoallierade litar på Trumps ledarskap och stöd för de västliga allianserna?

- Trump sade själv efter Bryssel att han nu är nöjd. Hoppas han talade sanning.

- När det gäller Natoländer förstår jag kravet på att uppfylla löftet på en 2 procents militärbudget. Den debatten har hållit på sedan 50-talet, Trump har bara satt sin egen ton.

Diskussion om artikeln