Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lönnströms hemmuseum firar 30 år – bjuder på spännande historier i autentisk miljö

Från 2018
Paret Lönnströms hemmuseum i Raumo
Bildtext Paret Lönnströms hus har inslag från bland annat Italien och Danmark.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

Rafael och Teresia Lönnström var ett fabrikörspar med en dramatisk historia och ett starkt intresse för konst.

I slutet av 1980-talet förvandlades deras hem till ett hemmuseum och har sedan dess bjudit på fascinerande berättelser om starka kvinnokaraktärer och vilja till förändring. I år fyller museet trettio år.

Varför är det viktigt att det finns ett hemmuseum för paret Lönnström?

– Hemmuseet är ett sätt att komma ihåg paret Lönnström och deras betydelse för Raumo. Deras fabriker som fanns på orten hade långt över 1 000 anställda, och deras hem är väldigt speciellt, säger Jenny Valli.

Hon är museichef för både Lönnströms konstmuseum och hemmuseum.

Stark och modig kvinnokaraktär

Rafael och Teresia Lönnström flyttade till Raumo på 1940-talet för att bo nära sina fabriker. De levde sitt liv i ett stort vitt hus som de lät bygga bredvid fabrikerna.

Rafael Lönnström dog redan 1943, ett år efter att huset byggdes, vilket gjorde att Teresia tog över ledningen av både företaget och huset. Hon hade stort inflytande på sin omgivning.

– Inredningen i huset är enligt Teresias smak. Hon gillade allt som var vackert, till exempel guld och glitter. Hon var en väldigt stark kvinna som trodde på sig själv och sin stil. Det är något som är värt att komma ihåg ännu i dag, säger Valli.

Lönnströms hemmuseum i Raumo.
Bildtext En lång korridor för besökarna genom matsalen och vardagsrummet in till Rafael Lönnströms arbetsrum.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

Teresia Lönnströms sätt att anpassa sig till förändring, våga göra beslut och vara modig är fortfarande viktiga värderingar för Rafael och Teresia Lönnströms stiftelse.

– Att vara en kvinna som vågar var ingen självklarhet på 40-talet då Teresia blev huvudägare för företaget, säger Valli.

– Men hon ledde företaget genom svåra tider, trodde på sin vision och vågade göra det som hon ansåg vara bra. Och det har vi tänkt mycket på också i våra museer när vi har funderat på hur vi kan utveckla vår verksamhet.

Det ledde bland annat till att stiftelsen år 2015 sålde utrymmen för Lönnströms konstmuseum och bytte från mer traditionella konstutställningar till varierande samtidskonstprojekt.

Lönnströms arv till Raumo

Det som gör Lönnströms hemmuseum speciellt är enligt Valli att huset har en äkta, dramatisk historia.

Också de intressanta människorna som bodde där hade och har fortfarande en stor betydelse för staden, till och med för hela Finland.

Valli berättar att Teresia Lönnströms sätt att tänka på jobb och hitta lösningar har lämnat sina spår i dagens arbetsplatser.

Men speciellt hennes passion för konst har påverkat hurudan bildkonststad Raumo utvecklats till.

– Jag brukar säga att Raumo är en väldigt speciell stad eftersom vi har 40 000 invånare och två konstmuseer som jobbar med nutidskonst. Det är inte så vanligt i Finland, men här har det blivit så, delvis på grund av Lönnströms konstmuseum.

Jenny Valli, museichef för Lönnströms museer
Bildtext Jenny Valli önskar att besökarna skulle känna sig som gäster i Lönnströms hem när de besöker hemmuseet.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

”Hemmuseer ger variation till de stora konstmuseerna”

Jenny Valli tror på att hemmuseer har en stark framtid framför sig. De är autentiska, fyllda med berättelser och är på ett sätt gömda från allmänheten.

– Hemmuseer ger också variation till de stora konstmuseerna i världen. Om man inte orkar köa och vandra i de stora museerna kan man besöka de små gömda hemmuseerna som bygger på en helhet, på en historia.

Hur ser framtiden för Lönnströms hemmuseum ut?

– Jag ser den som väldigt spännande. Det är så originellt och det finns fortfarande så mycket man kan jobba med där. Min vision är att få besökaren att känna sig som gäst i Lönnströms hem, att det skulle vara som att fara på en tidsresa och komma in i deras värld, säger Valli.

30-årsjubileet firas den 22 juli på Lönnströms hemmuseum i Raumo. Under dagens gång ordnas guidning och workshoppar, och det är gratis inträde till museet.

Diskussion om artikeln