Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Soini: "Ryssland kan bli fredsmäklare"

Från 2018
Henkilökuva
Bild: Mikko Koski / Yle

Finlands utrikesminister Timo Soini träffade Mike Pompeo och Sergej Lavrov, stormakternas utrikesministrar, i slutet av gårdagens toppmöte. Soini kom från sitt möte med en positiv aura, och förutspår ett framtida Ryssland som agerar fredens budbärare.

Utrikesministern tycker att Ryssland har haft en så bra sommar att man nu kommer bli världens stöttepelare.

- Jag tror att efter fotbolls-VM och efter det här mötet kommer det inte att finnas en sådan sak (som Krim, red.anm.), säger Soini enligt Reuters.

- Ryssland kan överraska på andra sätt. De har mycket mera att ge nu än tidigare. De kan kanske vara fredsmäklare i Ukraina, i Syrien, angående kärnvapen.

Soini säger att Finland valdes som mötesplats för USA och Ryssland tack vare utrikespolitiken, som stöder västvärlden men som för en dialog med Ryssland.

Krimkuppen följde på OS i Sotji 2014

Soinis kommentarer kommer aningen överraskande. Många analytiker har innan sommaren oroat sig för att Putins Ryssland skulle försöka sig på en likadan kupp som den i Krim, som hände efter att landet senast stått värd för ett stort, internationellt evenemang nämligen OS i Sotji 2014.

Morgonen efter toppmötet intervjuades Soini också i Yles morgonprogram Aamu-tv. I den intervjun konstaterade han att den ryska inblandningen i det amerikanska valet är en allvarlig sak.

– Det kommer man inte ifrån och det kan inte förbises.

I nästa andetag konstaterar Soini ändå att Donald Trump i nuläget får kritik oavsett vad han gör.

– Men han är van vid det. Nu kommer det ovanligt mycket kritik.

Soini om mötet med Pompeo: Vi konstaterade att relationerna är bra

I intervjun konstateras att Soini karaktäriserats som Trump-vänlig.

– Jag är positivt inställd till att Finland måste ha goda relationer till USA. Jag anser att det vore ansvarslöst om utrikesministern skulle låta de personliga sympatierna eller antipatierna påverka tjänsteutövandet så att någon sådan här faktor är avgörande.

– USA är en världens supermakt, till den måste man ha goda relationer. Om vi tycker olika om något kan vi också säga det.

På frågan om vad Soini pratade om med Pompeo svarar Soini att de konstaterade att relationerna är bra, att man besökt varandra och gör saker tillsammans.

– Vi pratade om Afghanistan och jag underströk hur viktigt Europa är. Jag sade att det är viktigt att värna om det strategiska transatlantiska samarbetet och handelspolitiken och att frihandel är en bra sak. Jag hoppas att det (budskapet red. anm.) går vidare.

Soini konstaterar också att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov verkade nöjd med mötet.

Du sade att Finlands och USA:s relationer är goda. Kan man säga det samma om relationen till Ryssland?

– Jo, relationerna är bra för vi har skött om dem. Det är viktigt att vi har en utrikespolitisk linje där vi tar hand om vårt eget, försvarar våra egna värden, rättsstaten, de internationella organisationerna och en regelbaserad världsordning. Men vi för också dialog med dem som inte håller med.

– Vi är en del av väst som för dialog trots Krim och Ukraina.

Källa: Reuters och Yles morgonprogram Aamu-tv

Diskussion om artikeln