Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fynd från utgrävningar och info om förändringar – Åbo stads nya infocontainer håller dig uppdaterad

Från 2018
Den nya infocontainern på Salutorget i Åbo
Bildtext Den nya infocontainern finns på Salutorget nära Auragatan till sommarens slut. Efter det flyttar den till Universitetsgatans sida.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

På tisdag den 17 juli öppnade Åbo stad en infocontainer på Salutorget. Den ska hålla Åboborna uppdaterade om de förändringarna som pågår på Salutorget, men också berätta om hur de arkeologiska utgrävningarna framskrider.

Åbo stads informatör för Nya Salutorget-projektet, Mikko Grönman, säger att infocontainerns främsta roll åtminstone i början är att berätta om de arkeologiska utgrävningarna som pågår på Salutorget.

För det finns det alltid någon från utgrävningarna på plats som kan svara på frågorna på vardagar klockan 9-14.

– Alla är välkomna att kika in, berätta om sina tankar och fråga om det de är nyfikna på gällande Salutorget och utgrävningarna, säger Grönman.

Infocontainer på Salutorget i Åbo
Bildtext Infocontainern finns bredvid området där de arkeologiska utgrävningarna pågår.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

"Informationen finns där människorna är"

I infocontainern får man också svar på frågor gällande förändringarna som pågår på Salutorget. Speciellt i september blir frågorna fler då busstrafiken den 24 september flyttas från Salutorget.

Under sommarmånaderna finns containern på Auragatans sida av Salutorget men i september flyttas den till Universitetsgatans sida, nära den ortodoxa kyrkan.

Infocontainern kommer att finnas på plats fram tills Nya Salutorget-projektet är slut, det vill säga år 2021.

– På det här sättet finns informationen där människorna rör sig och där frågorna uppstår, säger Grönman.

Det gamla och det nya upptäcks på Salutorget samtidigt

Enligt Grönman har många visat intresse för Salutorget, som han kallar Åbos hjärta.

– Vi har det gamla Åbo från 1600-talet som nu grävs fram samtidigt som vi bygger tillfälligt nytt på andra sidan av torget. Det pågår så mycket på Salutorget just nu vilket gör människorna speciellt nyfikna och de vill ha mera information om det som händer.

Också intresset för de arkeologiska utgrävningarna på Salutorget har varit stort. Arbetet började i maj och pågår fram till december.

Hittills har man hittat bland annat bitar av kärl, nycklar, mynt och ben av djur, som härstammar från 1600- och 1700-talet. Några av objekten finns på utställning i infocontainern.

Kari Uotila leder de arkeologiska utgrävningarna vid Salutorget. Han har varit mycket nöjd med fynden.

– Vi har hittat mycket från 1600-talet, vilket var något vi inte förväntade oss. De fynd vi har gjort berättar om de pionjärer som kom till den här delen av Åbo på den tiden, säger Uotila.

Inne i infocontainern på Salutorget i Åbo
Bildtext Broschyrer, hjälp och svar på frågor – allt det erbjuds i infocontainern på Salutorget i Åbo.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

Arkeologernas vardagsliv presenteras på fredag

Utöver infocontainern har alla intresserade en möjlighet att bekanta sig med utgrävningarna också på närmare håll. På fredag den 20 juli ordnas gratis guidade rundturer på Salutorgets utgrävningar.

– Då får man se hur en vanlig fredag ser ut i arkeologens liv, säger Uotila.

– Man har möjlighet att träffa dem som har jobbat på utgrävningarna istället för att bara höra på arbetsledaren. Vi vill berätta mera om hur vårt arbete ser ut och vad vi har hittat.

Guidningen tar ungefär en halv timme och hålls på finska, svenska och engelska, men på plats finns också arkeologer som kan bland annat tyska, holländska och teckenspråk.