Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och Japan undertecknade massivt frihandelsavtal – ”står sida vid sida som förkämpar för fri och rättvis handel”

Från 2018
EU:s och Japans ledare omfamnar varandra efter undertecknandet av ett frihandelsavtal mellan Japan och unionen i Tokyo.
Bildtext Idel glada miner då frihandelsavtalet undertecknades i Tokyo. Jean-Claude Juncker och Donald Tusk representerade EU medan Shinzo Abe undertecknade för Japans del.
Bild: EPA-EFE/KOJI SASAHARA / POOL

EU och Japan har slutit ett frihandelsavtal som omfattar en tredjedel av världens ekonomi. Både unionens höjdare och Japans premiärminister kritiserade den nya amerikanska handelspolitiken då avtalet undertecknades.

EU har undertecknat sitt största frihandelsavtal någonsin under en ceremoni i Japans huvudstad Tokyo.

Avtalet mellan unionen och Japan omfattar en marknad på 600 miljoner invånare och täcker en tredjedel av världens ekonomi.

De två stora vinnarna väntas bli de japanska biltillverkarna och EU:s livsmedelsproducenter, framförallt de stora kött- och mjölkjättarna.

I och med avtalet avskaffas till en början 99 procent av alla tariffer på importvaror från Japan och 94 procent av tarifferna på importen från Japan.

Japanska bilar väntar i hamnen i Yokohama på transport till utlandet.
Bildtext Japanska bilar väntar på export i hamnen i Yokohama. den japanska bilexporten förutspås ett uppsving efter att avtalet träder i kraft.
Bild: EPA-EFE/EVERETT KENNEDY BROWN

Skillnaden består till stor del av de japanska ristarifferna.

Den japanska risproduktionen har särskild kulturell betydelse och enligt avtalet ska tarifferna sänkas under en flera år lång period men inte avskaffas helt och hållet.

”Står enade för fri och rättvis handel”

Båda parterna tog under ceremonin i Tokyo fri handel i kraftfullt försvar och riktade indirekt med klar kritik mot USA:s nya handelspolitik.

Under Donald Trump har USA dragit sig ur flera frihandelsavtal och inför hårda tariffer på framförallt stål- och aluminiumimporten.

- Vi skickar här ett klart budskap att vi står enade mot protektionism, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

- Det här är ett ljus som skiner genom den annars allt mörkare internationella politiken.

Japans premiärminister var inne på samma linje.

- Avtalet visar världen att Japans och EU:s vilja att stå som ledande förkämpar för fri och rättvis handel inte har skakats, sade Abe.

Väntas ge tillväxt på bägge sidor

Avtalet har setts som ett viktigt mål både i EU och i Japan och förhandlingarna anses ha varit oproblematiska trots att liknande processer är ytterst komplicerade och långa.

Avtalet väntas enligt analytiker Reuters har intervjuat få EU:s ekonomi att växa med 0,8 procent och Japans med 0,3 procent på kort sikt.

Framförallt EU-länder som producerar stora mängder kött- och mjölkprodukter förväntas snabbt känna av den billigare exporten till Japan.

En kvinna bär på en färsk ost i Schweiz under en fest som uppmärksammar slutet på vintern i Alperna.
Bildtext Livsmedel som ostar, köttprodukter och vin förväntas ta över en allt större del av den japanska marknaden efter att avtalet träder i kraft och priserna på importerade livsmedel sjunker.
Bild: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Medan ett avskaffande av tariffer på japanska bilar kan ge europeiska biltillverkare en liten törn, kommer avskaffandet av livsmedelstarifferna troligen att påverka den japanska livsmedelsproduktionen mycket kraftigt.

EU-ländernas livsmedelsexport förväntas öka med upp till 10 miljarder euro då avtalet träder i kraft.

Avtalet skulle egentligen undertecknas redan tidigare i juli, men störtregn som krävde över 200 offer i sydvästra Japan förhindrade Abes besök i Bryssel.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln