Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slut på ett stort kapitel i framgångssagan: Islands succétränare tackar för sig

Från 2018
Heimir Hallgrimsson under VM-slutspelet i fotboll.
Bildtext Heimir Hallgrimssons sista uppdrag som isländsk chefstränare blev VM-slutspelet i Ryssland.
Bild: All Over Press

Under de sju år som Heimir Hallgrimsson jobbade som landslagstränare var det ingen hejd på framgångarna. Island nådde kvartsfinal i EM och tog sig till landets första VM-slutspel. Men nu väljer förbundskaptenen att lämna sitt jobb.

Han blev känd över fotbollsvärlden som tandläkaren som vid sidan av det ordinarie jobbet ledde det lilla landets tappra landslag som bjöd på en lång rad med skrällar i kval och slutspel.

Heimir Hallgrimsson anställdes som landslagstränare hösten 2011 och blev snabbt befordrad till chefstränare, ett jobb han länge delade med svensken Lars Lagerbäck.

Efter att duon tagit Island till kvartsfinal i EM 2016 via en bejublad seger över England flyttade Lagerbäck vidare och Hallgrimsson tog ensam över ansvaret. Succén fortsatte i VM-kvalet där Island vann sin grupp och tog sig till nationens första VM-slutspel.

Islänningarna gjorde på inget sätt bort sig i Ryssland heller och inledde med att ta poäng av Argentina och Lionel Messi. Men efter förluster mot Nigeria och Kroatien åkte Island ur i gruppspelet.

Initiativet kom från tränaren

I dag avslöjar det isländska fotbollsförbundet att Hallgrimsson sagt upp sig, och är noga med att poängtera att initiativet kom från tränaren själv.

"Hallgrimsson har på egen begäran lämnat posten som förbundskapten efter sju år", skriver förbundet, bland annat på Twitter.

Heimir Hallgrimsson är 51 år gammal och har aldrig haft ett tränarjobb utanför Island.

Diskussion om artikeln