Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Överraskning i junior-EM: Frankrike inledde med tung förlust i Vasa

Från 2018
Ukrainas målvakt Vladyslav Kucheruk jublar över ett av lagets mål i 2-1-segern över Frankrike i U19-EM i Vasa.
Bildtext Ukrainas målvakt Vladyslav Kucheruk jublar över ett av lagets mål i 2–1-segern över Frankrike i U19-EM i Vasa.
Bild: All Over Press / Samppa Toivonen

I stora fotbolls-VM spelade Frankrike sju matcher utan att förlora en enda. I U19-EM i Österbotten blev det stryk direkt. Ukraina slog till med den första gruppspelsomgångens överraskning och vann med 2–1.

Frankrike vann U19-EM för två år sedan med ett lag som bland annat innehöll årets succéspelare i VM, Kylian Mbappé.

De blåklädda tillhörde definitivt de största förhandsfavoriterna också i årets turnering, men laget förlorade sin öppningsmatch efter ett sent ukrainskt segermål.

Sergiy Buletsa avgjorde i den 86:e minuten och Ukraina vann med 2–1. Frankrikes situation hade före det blivit betydligt jobbigare när en av lagets stjärnor blev utvisad. Försvararen Malang Sarr med nästan 50 matcher i högsta serien med Nice bakom sig visades det röda kortet halvvägs in i andra halvlek och Ukraina tog vara på manövervikten.

England inledde med seger

I gruppens andra match vann den regerande mästaren England över Turkiet med 3–2 i Seinäjoki. Engelska målskyttar var Tottenhamspelaren Japhet Tanganga, Nottinghams anfallare Ben Brereton och Elliot Embleton från Sunderland.

England och Ukraina har alltså full pott efter den första omgången i gruppen, liksom favoriterna Italien och Portugal i Finlands grupp.

Onsdagen är matchfri i U19-EM. Finlands nästa match spelas på torsdag klockan 18.30 i Seinäjoki mot Norge. Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts och expertkommentatorn Petri Vuorinen.

Diskussion om artikeln