Solenergi i hemmen på frammarsch – kan minska på elräkningen
Det blir allt vanligare att egnahemshus har någon form av småskalig elproduktion. Redan nu kan man minska en hel del på elräkningen med ett litet solkraftverk. Men den stora boomen låter ännu vänta på sig.
- Vi ser en stabil tillväxt, särskilt då det gäller solpaneler som kopplas till elnätet, säger Ari-Jussi Uunila.
Via sitt företag i Vasa har Uunila 25 års erfarenhet av att sälja solpaneler.
Med solpaneler som är kopplade till elnätet kan elabonnenten – husägaren – sälja el till elbolaget under de tider på dygnet och året då solpanelerna på det egna taket producerar mer el än vad huset förbrukar.
Inom Vasa Elnäts område räknar man med att cirka 150 små kraftverk – sol eller vind – installeras i år.
Det här ställer förstås krav på såväl husägaren, installatören och elnätet som på produkterna man installerar.
- Det är viktigt att se till att grejerna man installerar uppfyller finländska standarder och också det lokala elnätets krav, säger Petter Södergran, driftschef på Vasa Elnät.
En euro per watt
Den generella prisnivån på solpanelerna rör sig kring en euro per watt.
Den rekommenderade effekten på kraftverket bör ligga på en dryg tredjedel av husets årliga förbrukning (i kWh) för att investeringen ska bli kostnadseffektiv.
Förbrukar ditt hus 10 000 kWh/år bör kraftverkets effekt alltså vara omkring 3000 W. Men det tar ändå rätt länge för solpanelerna att betala tillbaka sig.
- Om man sköter installationen själv betalar det sig tillbaka på 7-8 år, säger Ari-Jussi Uunila.
I praktiken får installationen bara skötas av fackmän, vilket betyder att ytterligare ett par år får läggas till innan investeringen är betald i form av lägre elräkningar.
Följande steg en batteribank
En orsak till den långa återbetalningstiden är att husägaren tvingas betala elöverföringsavgift då hen säljer el till elbolaget.
Den stora inbesparingen gör man i och med att man köper en mindre mängd el av elbolaget, inte genom att man säljer el till elbolaget.
Följande steg blir att komplettera med en batteribank där man kan lagra energin.
- Det ser vi är på kommande nu. De som vill vara tidigt ute har redan börjat experimentera med det, men det är inte ännu kostnadseffektivt, säger Ari-Jussi Uunila.
- Men utvecklingen och teknologin går framåt hela tiden, så inom några år räknar jag med att det finns effektiva batterier till förmånligt pris också för hemmabruk, tillägger Uunila.
Uunila säger att teknologin går framåt hela tiden och han förväntar sig ett genombrott på batterisidan inom några år.
- Då blir det möjligt att vara helt autonom, alltså utanför elnätet, säger Uunila.