Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johaug tränar med Charlotte Kalla i sommar: "Förberedd på att folk kommer att vara negativa"

Från 2018
Therese Johaug i sina senaste världscuptävlingar i Canmore i mars 2016.
Bildtext Senast Johaug tävlade i världscupen var våren 2016 i Canmore, Kanada.
Bild: All Over Press

Längdåkaren Therese Johaug är tillbaka, fri att tävla efter en 18 månader lång dopningsavstängning. För tillfället tränar hon, bland annat tillsammans med svenska stjärnan Charlotte Kalla, inför inkommande säsong, med VM i Seefeld, Österrike, i sikte. I Expressens långa intervju med stjärnan riktas samtidigt en känga i riktning Aino-Kaisa Saarinen.

– Nej. Jag känner att jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag aldrig har försökt att fuska, och det är det viktigaste för min del och för alla som känner mig, att de vet det, säger Johaug till Expressen.

Svaret är rakt och entydigt: Hon har aldrig fuskat. Detta säger hon efter en 18 månader lång dopningsavstängning.

Missade både VM och OS

Det var under ett läger i Italien år 2016 som Johaug testades positivt med substansen Clostebol i kroppen. Enligt Johaug hade hon fått i sig ämnet via en läppsalva som lagläkaren Fredrik Bendiksen gett åt henne.

Bendiksen tog på sig skulden och avgick. Fallet utmynnade i en utdragen rättsprocess då det norska skidförbundet stängde av henne i 13 månader. Idrottens skiljedomstol Cas skärpte senare straffet till 18 månader efter att det internationella skidförbundet Fis överklagat.

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort försvarar den norska skidstjärnan.
Bildtext Therese Johaug med sin advokat inför Cas.
Bild: All Over Press

Påföljden blev att Johaug missade såväl VM i Lahtis 2017 som OS i Pyeongchang 2018.

Men idag är Johaug som sagt tillbaka, efter en väldigt omtumlande period.

– Det senaste två åren har varit som ett töcken i mitt huvud, förklarar Johaug.

Och tillägger:

– Det blir en fest för min del att kunna ställa mig på start och glädjas över att vara tillbaka.

Lägger inte vikt vid de som är negativa

Men det finns även de som öppet visar sitt missnöje. Polska skidstjärnan Justyna Kowalczyk är en av dem som ifrågasatt Johaugs berättelse.

Även den finländska ex-skidstjärnan Aino-Kaisa Saarinen har förundrats över hur Johaug har kunnat missa att salvan hon tog innehöll förbjudna substanser. Johaug fäster inte sin uppmärksamhet på vad andra säger och tycker.

Aino-Kaisa Saarinen vid Ruka 2015.
Bildtext Aino-Kaisa Saarinen hör till de som ifrågasatt Johaugs berättelse.
Bild: Heidi Koivunen/All Over Press

– De får stå för det de har sagt, och mena det de har lust att mena. Det har inte jag något att göra med. Det viktigaste för mig är att jag själv vet vad jag gjort och att de personer som betyder mycket för mig står bakom mig. Det är dem jag lägger vikt vid, de som ger mig energi, inte de som är negativa, ger Johaug som svar.

Ska bo och träna med Charlotte Kalla

Johaug har under avstängningen via sitt företag inkasserat rejäla mängder pengar, vilket resulterat i att hon nu köpt en villa utanför Oslo. Där kommer hon nu bo och träna inför säsongen.

– Jag tycker det är väldigt skönt att kunna bo i hus nu. Vi har fått en hund som vi går ut med hela tiden. Och nu får vi plats med vår utrustning. Det var lite kaos i vår tidigare lägenhet där vårt ena gästsovrum till slut blev en bod, berättar Johaug.

Charlotte Kalla vann OS-guld i skiathlon.
Bildtext OS-mästaren Charlotte Kalla tränar med Johaug i sommar.
Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press

Den svenska skidstjärnan Charlotte Kalla ska bo och träna med Johaug i sommar, är det tänkt.

– Hon ska med hem till Oslo och träna med mig. Jag har väldigt god kontakt med Charlotte. Jag har verkligen fått stöd av de svenska damerna, det värdesätter jag högt. Det är kul att träffas och ha kontakt. Jag fick ett meddelande från henne senast i dag. Hon gratulerade mig på födelsedagen, gläds Johaug.

Beredd på brett spektrum av känslor i comebacken

Johaug tror att comebacken efter nästan två år kommer att vara känslosam. Åtminstone är hon beredd på att alla inte är så positivt inställda till hennes comeback.

Jag är förberedd på att folk kan vara negativa mot mig

― Therese Johaug om comebacken

– Det är inte märkligt om det blir mycket känslor, att jag vill mycket och blir stressad, det kan ske och är inte onaturligt. För mig gäller det att ha rätt fokus och ha roligt, det är det viktigaste, säger hon.
.
– Jag är förberedd på att folk kan vara negativa mot mig och min sak. Men jag får bara stå i det. Jag vet själv innerst inne vad som har hänt, och det är det viktigaste för min del.

Källa: Expressen

Diskussion om artikeln