Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utländska studenter läser finska: "Jag förstod inte att det var ett riktigt språk, utan trodde det var ett hemligt språk"

Från 2018
Uppdaterad 19.07.2018 11:15.
Jasmine Öjbro och tre andra utländska kvinnor läser finska på en kurs.
Bildtext Jasmine Öjbro (närmast kameran) och andra utländska studerande läser finska på en sommarkurs.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I sommar har 222 studerande från olika delar av världen kommit till Finland för att lära sig finska bättre.

De studerar finska i sina hemländer, men det är sällan de hör finska, och därför är det viktigt att få höra och prata finska i en finsk miljö.

– Minun äitini on suomalainen, mutta kun minä olin lapsi me emme puhuneet suomea toisten kanssa, förklarar Jasmine Öjbro på en vacker finska.

En skolväska och en anteckningsbok med Muminmotiv ligger på ett bord.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Fastän de aldrig talade finska hemma i Stockholm, så har Öjbro ändå hört finska då mamma och mormor talat med varandra.

– När jag var liten förstod jag inte att det var ett riktigt språk, utan jag trodde det var ett hemligt språk, ungefär som rövarspråk.

Mamma blir jättesur när vi tittar på hockey, och hör när svenskar ska försöka uttala finska efternamn och det går helt fel

Nu då Öjbro blivit äldre tycker hon det är synd att hon inte kan finska, för hon har släktingar och sommarstuga i östra Finland.

Så nu har hon i två år gått på kvällskurser vid sidan av sitt jobb, men det är en helt annan sak att gå en sommarkurs i Finland.

Svårt att lära sig då man inte hör finska i vardagen

– Att göra det hemma i Stockholm är roligt, men jag får ingen övning i vardagen. Här har jag beställt kaffe och besökt Ispoisten uimaranta.

Många människor ligger på en sandstrand och solar sig. Några barn leker i vattnet.
Bildtext Ispois simstrand.
Bild: Lina Frisk / Yle

Ett 70-tal studerande deltar i kurserna vid Åbo Akademi. I nästan tre veckor studerar de finländsk kultur och historia. De lär sig spela kantele, eller får åtminstone försöka på det, och de går i bastu.

Och så pluggar de finsk grammatik, mitt i sommarvärmen. Men Jasmine Öjbro är jättemotiverad.

– Jo, men jag är språknörd. På universitetet tidigare har jag pluggat japanska, och då kände jag att om jag lärt mig prata japanska, men inte klarar av att prata finska med släkten, så är det nog dags nu.

Fick öva sig att uttala rätt

Efter två år förstår hon mycket och hon känner att hon kan prata lite själv. Och det är lätt att förstå hennes finska, för hon har ett fint uttal.

– Vi pratade inte finska hemma, men mamma tvingade mig att uttala finska H:n rätt. Så jag fick öva att säga "vihreä" väldigt mycket som barn.

Öjbro berättar hur hennes mamma blir jättesur när de tittar på hockey och hör när svenskar ska försöka uttala finska efternamn och det går helt fel.

– Då får jag öva lite grann så att det åtminstone låter rätt, berättar Öjbro med ett skratt.

Jag har hotat honom i flera år med att prata finska med barnen

Och visst övar hon, för Öjbro vill gärna att det finska lever kvar.

– Min förhoppning är att kunna prata finska helt flytande. Ett realistiskt mål är nog att jag ska kunna prata med släktingar när vi bastar tillsammans.

"Vill ta tillbaka finskan till min vardag"

Och hon ser gärna att hennes egna barn, då det blir dags för sådana, också lär sig finska.

Studerande sitter i ett klassrum och svarar på skriftliga frågor.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Min man har inga finskkunskaper alls. Men jag har hotat honom i flera år med att prata finska med barnen.

Det går att studera finska vid 90 universitet och högskolor i nästan 30 länder. Sverige är unikt med att barn där har rätt att få prata finska i skolan.

Tyvärr fungerar det inte alltid i praktiken. Man får kämpa för sina rättigheter.

– Jag ser det lite grann som att ta tillbaka finskan till min vardag och jag vill gärna att mina barn får språket med sig från början, säger Jasmine Öjbro.

Mera information om sommarkurserna i finska finns på Utbildningsstyrelsens webbplats. (Länken korrigerad 19.7 klockan 11:15).

Diskussion om artikeln